Adobo je omiljen diljem svijeta. Vole ga u Portoriku, Španjolskoj, Meksiku i na Filipinima. No, što je zapravo adobo? Odgovor ovisi o tome gdje se nalazite i s kime razgovarate. Adobo ima više značenja; to može biti jelo, umak, začin ili marinada. Izraz "adobo" dolazi od glagola "adovar", što znači 'marinirati'.

Španjolska

U Španjolskoj adobo označava marinadu i dolazi od izraza za oblačenje viteza u oklop. Ondje se misli na marinadu od octa i maslinova ulja, obično aromatiziranu pimentom, origanom, solju, češnjakom i paprom. Prije izuma hladnjaka, Španjolci su adobo koristili za čuvanje mesa, osobito u toplijim obalnim područjima gdje se meso lako kvarilo.

Meksiko

U Meksiku se adobo često radi od usitnjenog čilija, začina i octa kako bi se dobio gust i pikantan umak. U službi marinade koristi se i za meso koje se peče na roštilju, a kao umak može se koristiti za pirjanje mesa i povrća. Baza meksičkog adoba koristi tradicionalne španjolske začine, ali mješavini dodaje tradicionalne sastojke: rajčicu i čili, što čini sjajan spoj autohtonih i kolonijalnih utjecaja.

Filipini

Na Filipinima adobo podrazumijeva jela pirjana u mješavini octa, umaka od soje, češnjaka, lovora i papra. Od kuće do kuće, adobo varira po količini ljutih začina, kiselini i slanosti, kao i gustoći te ljepljivosti.

Za pirjanje se koriste svinjetina, piletina, ali i lignje, patlidžani ili gljive. U nekim filipinskim regijama dodat će se kokosovo mlijeko, a drugi će pak izostaviti sojin umak. Pretpostavlja se da filipinski adobo dolazi iz španjolskih i meksičkih utjecaja, no neki povjesničari gastronomije tvrde da je adobo bio na Filipinima oduvijek jer su recepti za taj specijalitet poznati i prije nego što se Magellan pojavio u 16. stoljeću.

Portoriko

Osim kao marinadu, u Portoriku je adobo poznat kao suha mješavina začina, popularna još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o mješavini soli, češnjaka u granulama, origana, crnog papra i kurkume koja se može dodati gotovo svim jelima . od umaka i variva do kokica.

Sastojci za filipinski adobo:

750 g pilećih zabataka
3 češnja češnjaka
85 ml svijetlog sojinog umaka
90 ml octa
3 lovorova lista
2 žlice ulja za prženje
3 češnja češnjaka
1 manja glavica luka
2 žlice smeđeg šećera
2 žličice papra
Mladi luk za ukrašavanje

Priprema:

1. Protisnite češnjak pa ga prelijte sojinim umakom i octom pa dodajte lovor. Pomiješajte sastojke za marinadu pa ubacite piletinu i ostavite najmanje 20 minuta ili preko noći.

2. Zagrijte žlicu ulja u tavi na jakoj vatri. Piletinu izvadite iz marinade (nemojte je baciti) i stavite u tavu. Pržite meso s obje strane dok ne porumeni, oko minute sa svake strane i zatim ga izvadite.

3. Zagrijte preostalo ulje u tavi. Dodajte protisnuti češnjak i sjeckani luk pa pržite minutu i pol. Ulijte marinadu, vodu, šećer i papar. Ostavite da proključa pa smanjite vatru na srednje jaku. Pirjajte 5 minuta.

4. Dodajte piletinu i 2 šalice vode pa pirjajte dok se piletina ne skuha, a umak ne reducira u gusti sirup. Ako umak nije dovoljno gust, izvadite piletinu na tanjur i ostavite ga još malo na vatri dok se ne reducira, a zatim vratite piletinu u tavu. Poslužite s rižom i ukrasite sjeckanim mladim lukom.

Sutradan su ukusnija: 10 jela koja stajanjem postaju bolja Varivo od slanutka +0 Mađarica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju