Autohtonom gastronomskom proizvodu Zagrebačke županije, popularnoj Rudarskoj greblici, odobrena je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, i to na europskoj razini. Ovom oznakom Rudarska greblica postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Priprema Rudarske greblice već je 2007. godine proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom kada je Ministarstvo kulture proces pripreme Rudarske greblice uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne baštine. 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Udruzi Rudarska greblica prijelaznu, nacionalnu zaštitu, čime udruga bilježi svoj prvi uspjeh, a upravo sada tri godine kasnije Rudarska greblica postaje zaštićeni europski brend te ulazi u elitno društvo od 1405 zaštićenih proizvoda na razni Europske unije, čime Udruga ostvaruje svoj primarni cilj i na to su članovi Udruge iznimno ponosni.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bjelovarski kvargl: Dimljeni sir o kojem se ovih dana mnogo priča u Europi

Predsjednik Udruge Rudarska greblica, Andrejas Nikl istaknuo je kako je poticaj za kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija Rudarske greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od davnina priprema u Rudama. Vrijedni Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 35 godine održavaju manifestaciju “Dani Rudarske greblice” te su upravo s tim ciljem i odlučili zaštititi Rudarsku greblicu i dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji.

Rudarska greblica, zahvaljujući zemljopisnoj zaštiti koju sada uživa na području cijele Europske unije, može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima te je dostupna u Pekarnici Nikl, koja je jedini certificirani proizvođač Rudarske greblice.

“Iza priče o Rudarskoj greblici krije se priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni rudnik sv. Barbare, turistička atrakcija našeg mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo Ruda, nego i Samobora te Zagrebačke županije“, zaključuje Andrejas Nikl.

U nastavku teksta pronađite autohtoni recept za Rudarsku greblicu Turističke zajednice Zagrebačke županije.



Sastojci za tijesto:
40 dag glatkog brašna
2 dl domaćeg vrhnja
1 žumanjak
1 žlica svinjske masti
mrvica kvasca (na vrh noža)
prstohvat soli

Sastojci za nadjev:
1 ocijeđeni domaći kravlji sir
2 jaja
1 bjelanjak
narezani špinat
sol po želji

Sastojci za premaz:
3 velike žlice domaćeg vrhnja

Priprema:
1. Umijesiti sve sastojke u tijesto i prekriti ga plastičnom folijom (ili staviti u lonac s poklopcem) da se odmori jedan dan ili preko noći.

2. Sir, jaja i posoljeni sirovi nascjeckani špinat pomiješati zajedno u jednu smjesu.

3. Razvucite na tanko tijesto, pa ga prebacite u namašćeni lim za pečenje.

4. Na donji dio tijesta namazati smjesu na bazi sira, preklopiti ostatkom tijesta i zavrnuti ribovima.

5. Premazati gornji dio greblice domaćim vrhnjem.

6. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Dobar tek!

Kako se radi Rudarska greblica, pogledajte u YouTube videu Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju