Ono što je kod nas poznato kao jelo iz folije, papira za pečenje ili škartoca, Francuzima je en papillote, a Talijanima al cartoccio, omiljena metoda pripreme hrane kad želimo da se namirnice krčkaju u vlastitim sokovima. Foliju je lakše savinuti u oblik koji će zadržati namirnice na mjestu, no papir je bolja varijanta ako recept zahtijeva duže pečenje ili korištenje kiseline koja može reagirati s aluminijem.

Iako izgledaju slično, voštani papir i papir za pečenje imaju drugačije karakteristike. Voštani papir može se zapaliti u pećnici pa nije prikladan za takvo pečenje.

Poslužiti mogu i posebne, kupovne vrećice za pečenje koje se u pećnici napuhnu. Stoga ih je potrebno izbockati prije stavljanja u središnji dio pećnice kako bi vrući zrak mogao djelomično izaći. Vrećica za pečenje stavlja se u sredinu pećnice kako je grijač ne bi rastopio, a valja obratiti pozornost i na gornji prag temperature koji može podnijeti, što piše na ambalaži. Namočeni bambus ili listovi banane također su učinkoviti i efektni. Naravno, ako možete do njih doći.

Riba je klasičan izbor za pečenje u papiru jer se ne priprema dugo, a rezultat je sočni specijalitet pun okusa i arome. Nećete pogriješiti ni sa školjkama, rakovima, pilećim prsima, čvrstim tofuom ili svinjskim odrescima. Odličan dodatak mesu ili ribi su i gljive, komorač, đumbir, luk, masline, kapari, ploške limuna ili naranče, šparoge, češnjak ili minirajčice.

Ne zaboravite ni začinsko bilje poput ružmarina ili majčine dušice. Pripazite da ne stavite previše voća ili povrća koje će ispustiti puno vode, a kako bi bilo ravnomjerno pečeno. prema potrebi ih narežite na jednake komade ili štapiće.

Azijska piletina

Pileća prsa marinirajte u sojinu umaku. U šalici pomiješajte rižino vino, umak od školjaka (oyster sauce), malo šećera, sol i papar. Propirjajte gljive na luku pa dodajte umak i kuhajte dok se tekućina ne reducira. Na piletinu položite pirjane gljive i na štapiće narezan đumbir. Papir zamotajte tako da dobijete paketić i pecite na 190 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.

Losos sa šparogama

Losos posolite i popaprite pa prelijte s malo limunova soka. Stavite u papir za pečenje s ploškama limuna i šparogama. Prelijte maslinovim uljem i ubacite koji neoguljeni češanj češnjaka. Pecite oko 20 minuta na 175 stupnjeva.

Brancin na mediteranski

Brancina prekrijte ploškama limuna i dodajte sol, papar, koju stabljiku kopra, mladi luk, mrkvu narezanu na tanke ploške i timijan. Prelijte s malo vina i maslinovim uljem. Zamotajte papir i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta.

Dagnje i bijela riba

U papir za pečenje stavite ploške luka srebrenca i koromača pa položite filete bijele ribe i očišćene dagnje te prepolovljene minirajčice. Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Odresci u smjesi od jaja

Svinjske odreske posolite i popaprite pa premažite smjesom što sitnije sjeckanog luka, peršina i jaja. Ubacite kockicu maslaca i plošku naranče. Pecite oko sat i pol na 180 stupnjeva.

Svinjetina s narančama

Svinjske medaljone stavite u marinadu od maslinova ulja, senfa, vina i narančina soka. Svaki medaljon stavite na jedan papir za pečenje te dodajte ploške naranče, poriluka i mladog luka. Dodajte na štapiće narezanu papriku i đumbir te žlicu marinade. Poprskajte s malo vode i pecite na 190 stupnjeva oko sat i pol (ovisi o pećnici)

Mirisni tofu

Tofu prelijte limunovim sokom i popaprite pa dodajte minirajčice, pirjane gljive i masline te pecite 20 minuta na 190 stupnjeva. Poslužite s rižom ili kvinojom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju