Teške u ruci, ali flafaste pod zubima, „Talijanke“ se od naših krafni razlikuju po količini nadjeva. Umjesto pekmeza u tragovima, bombolonima ne nedostaje čokolade, mascarponea, marmelade, pistacija ili mirisne slastičarske kreme s kojom kapi limoncella.Talijani bombolone, ili „bombe“ pune okusa jedu najčešće za doručak, uz cappuccino.

Kako bi bile što lakše, preporučuje se koristiti nulericu ili 00 brašno. Svaka kuharica ima svoj princip, ali među savjetima za savršene bombolone je strpljivo miksanje. Miksate li sastojke za tijesto, nemojte pretjerati s brzinom – najbolje je raditi na nižim okretajima miksera. Prilikom prženja u loncu treba biti barem 8 centimetara ulja, a gužve u njemu ne smije biti kako se ulje ne bi ohladilo. Idealna temperatura ulja je oko 170 stupnja Celzija.

Nakon prženja, krafne ostavite dvije minute da se hlade na upijajućem papiru, a potom, dok su još uvijek vruće ih uvaljajte u šećer kako bi se zalijepio. Kremom ih napunite kad se ohlade, i nemojte štedjeti.

Sastojci za bombolone:

280 g oštrog brašna
280 g glatkog brašna
3 velika jaja
90 g maslaca
100 g šećera + za posipavanje
120 ml tople vode
1 žličica ekstrakta vanilije
7 g kvasca
1 prstohvat soli
ulje za prženje
Slastičarska krema, marmelada ili čokolada za nadjev

Priprema: 

1. Stavite brašno, šećer i kvasac u posudu miksera pa promiješajte. Po brašnu rasporedite kockice maslaca pa dodajte jaja i mlako mlijeko, vaniliju i sol.

2. Pričvrstite kuku za tijesto, a zatim miksajte na maloj brzini 10 minuta. Nakon 10 minuta tijesto treba biti glatko, elastično i lagano ljepljivo Stavite tijesto na čistu radnu površinu, premijesite ga dva do tri puta pa oblikujte u kuglu.

3. Stavite tijesto u nauljenu posudu pa pokrijte plastičnom folijom. Ostavite 2-3 sata ili dok se ne utrostruči. Kad se tijesto digne, prebacite ga na čistu radnu površinu tako da izbacite iz njega zrak, a zatim ga nekoliko puta umijesite u kuglu. Poravnajte tijesto rukama, a zatim razvaljajte u pravokutnik debljine 1,5 cm.

4. Rezačem za kekse ili čašom izrežite okrugle krafne promjera oko 9 cm. Ostatke tijesta možete izrezati u oblike za prženje ili ih ponovno umijesiti i ponovno razvaljati da biste oblikovali još krafni.
Oblikovano tijesto stavite na dasku ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje i labavo pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat do sat i pol ili dok se ne utrostruči.

5. Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi ili loncu na 170 °C . Izrežite papir za pečenje na kvadrate tako da se svaka krafna nalazi na svojem papiru.

6. Pažljivo ubacite krafne u ulje i odmah uklonite papir hvataljkama. Pržite ih u više tura, bez pretrpavanja lonca po 2 minute sa svake strane.

7. Izvadite krafne i ocijedite ih na kuhinjskom papiru oko 2 minute, a zatim ih uvaljajte u šećer. Ostavite krafne da se ohlade prije punjenja.

8. Malim nožem zarežite krafne pa služeći se slastičarskom vrećicom ili špricom ih napunite slastičarskom kremom ili željenim nadjevom. Poslužite odmah ili čuvajte u plastičnim posudama 1-2 dana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju