Sastojci za raviole à la soparnik

Tijesto (za 40 raviola): 

350 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
180 ml vruće vode
škrobno brašno za posipanje

Nadjev: 

1 kg blitve
maslinovo ulje
luk (može i mladi luk)
češnjak
sol, papar

Priprema: 

1. Luk i češnjak sitno izrežite pa kratko prodinstajte na maslinovu ulju. Dodajte sitno narezanu blitvu, začinite i ohladite.

2. Tijesto je najlakše izraditi u samostojećem mikseru pomoću kuke za tijesto, no možete, naravno, i rukama. Pazite da se ne opečete pa prvo koristite drvenu kuhaču.

3. Tijesto jako dobro umijesite kako bi postalo što elastičnije i glatko. Zamotajte ga u prozirnu foliju pa pustite da odstoji 30 min.

4. Tijesto izvadite iz folije i oblikujte u valjak. Valjak podijelite na komadiće širine 8-10 mm i prekrijte krpom. Jedan po jedan komadić razvaljajte tanko, na debljinu ispod 1 mm, u oblik kruga. Pospite površinu tijesta i radnu plohu s malo škrobnog brašna da izbjegnete lijepljenje.

5. Uzmite rezač ili kalup promjera 8-10 cm (npr. veliku čašu) i izrežite pravilan krug. Po potrebi pospite s još malo škrobnog brašna i stavite pod krpu. Svaki idući krug stavljajte na njega, škrobno brašno spriječit će lijepljenje, a krpa isušivanje. Ponovite postupak sa sva tri komada tijesta, dok sve ne potrošite. Ostatke tijesta od izrezivanja nemojte pokušavati premijesiti, neće biti dobro.

6. U sredinu tijesta stavite komadić nadjeva veličine čajne žličice. Primite tijesto s nadjevom u dlan, premažite gornji rub s malo vode pa preklopite donju polovicu tijesta preko gornje. Stisnite lagano na lijevom uglu, a onda gornje tijesto nabirite sve dok ne dođete do desnog ruba. Rubove dobro stisnite da se zatvore.

7. Gotove raviole stavite na pladanj koji ste posuli s malo škroba i prekrijte krpom ili folijom do korištenja. U ovoj ih fazi možete i zamrznuti.

8. Na tavi s neprijanjajućim dnom zagrijte malo ulja pa složite raviole tako da nabrani dio gleda prema gore. Zapecite ih na jakoj vatri dok ne dobiju smećkastu boju, zatim ulijte vodu samo da pokrijete dno raviola i brzo poklopite tavu. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte dok sva voda ne ispari – oko 10 do 12 minuta. Poslužite s maslinovim uljem aromatiziranim češnjakom i peršinom. 

Jela koja priprema chefica Ružica Jukičić možete kušati u Bluesun hotelu Soline u Brelima. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju