Punjene japanske jastučiće tijesta obožava cijeli svijet. Najčešće se pune mljevenom svinjetinom i kupusom uz dodatak raznih začina kao što su ribani svježi đumbir ili češnjak.

Smjesu posolite i ostavite da odstoji desetak minuta kako bi se arome povezale,a kupus omekšao. Eksperimentirati možete i s junetinom, usitnjenim povrćem poput mrkve, celera, mladog luka, poriluka, gljivama, ali i tofuom.

Jastučići imaju karakteristični oblik koji možete postići oblikovanjem kugle tijesta u prsten koji se potom reže na manje valjke dok ne dobijete valjuške koji se potom razvaljaju u kružne oblike. Druga varijanta je da tijesto razvaljate i izrežete rubom čaše kako biste dobili krugove koji se potom stavljaju u dlan, pune s malo smjese da bi se zatim rubovi spojili.   

Kako se kuhaju? 

Nakon što se tijesto napuni sirovom smjesom jastučići se stavljaju u tavu na zagrijano ulje dok se ne zapeku. Nakon što dobiju lagano hrskavu koricu ulijte trećinu šalice vode i poklopite.

Nemojte napraviti preveliku gužvu u tavi jer se neće ravnomjerno skuhati na pari. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok voda ne ispari – oko tri do četiri minute. Kako bi se gyoze uspjele skuhati dovoljna je po jedna mala žličica nadjeva za svaki jastučić. Poslužite sa sojinim umakom.


 Tijesto za gyoze:

250 g glatkog brašna
125 ml vode na sobnoj temperaturi
1/2 žličice soli
škrobno brašno za posipavanje

1. Pomiješajte brašno i sol u posudi pa polako dodajte vodu miješajući kuhačom sve dok ne dobijete tijesto koje umijesite u kuglu.

2. Prebacite tijesto na radnu plohu pa mijesite 10 minuta ili dok ne dobijete glatko tijesto pa prebacite u pobrašnjenu posudu, pokrijte folijom i ostavite jedan sat.

3. Prebacite kuglu tijesta na radnu plohu i probušite prstima sredinu i proširite je dok ne dobijete prsten debljine od 2,5 cm, kao što je prikazano u videu iznad recepta.

4. Prerežite prsten kako biste dobili dva jednaka dijela pa ih poravnajte i razrežite da dobijete četiri jednaka dijela pa ponovite postupak da dobijete osam dijelova. Osam traka razrežite na tri dijela da dobijete 24 komada.

5. Komade posipajte škrobnim brašnom i pokrijte vlažnom krpom da se ne osuše.

6. U sredinu tijesta stavite malo nadjeva, premažite gornji rub s malo vode pa preklopite donju polovicu tijesta preko gornje. Stisnite lagano na lijevom uglu, a onda gornje tijesto nabirite sve dok ne dođete do desnog ruba – pogledajte video ispod recepta. Rubove dobro stisnite da se zatvore.

Savjet: tijesto možete razvaljati pa pomoću čaše oblikovati tijesto.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju