Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade uz visoke mjere opreza i manji krug uzvanika održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara, koji je prije nekoliko godina hotelu poklonio loze zinfandela.

„Danas se prisjećam početaka suradnje s hotelom Esplanade koja traje već više od 20 godina. U jednom od zajedničkih druženja došli smo na pomalo hrabru ideju da zasadimo trsove zinfandela, prve u ovom dijelu Hrvatske, kojima bismo dodatno naglasili ime čuvenog fine dining restorana Zinfandel's.

Da je ovaj spoj vinarstva i vrhunske gastronomije bio dobra ideja, potvrđuje nam činjenica da smo napunili simboličan broj butelja kojima suradnja zagrebačke Esplanade i hrvatskih vinara poprima jednu novu, plemenitu dimenziju. Ponosan sam što su upravo prestižni hotel Esplanade i direktor Ivica Max Krizmanić izabrali vinariju Krauthaker za stvaranje ove prekrasne hrvatske gastronomske priče”, istaknuo je vinar i enolog Vlado Krauthaker. 

Berbu 2019. odlikuju tamna crvena boja i okusi bobičastog voća, posebno maline, praćeni začinima poput đumbira, ružmarina i češnjaka s aromatičnim zadimljenim završetkom nalik duhanu.

Limitirano izdanje Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker uvrstit će se na vinsku kartu restorana Zinfandel's i bit će dostupno gostima po cijeni od 430 kuna do isteka zaliha.

Upravo je vinova loza zaštitni znak Esplanadina restorana koji je dobio ime po sorti grožđa zinfandel, koja je početkom 19. stoljeća prenesena iz Dalmacije u SAD. Stoga je to vino simbol isprepletenosti kultura koje se susreću u kuhinji restorana Zinfandel's.

„Zinfandel je čuveno vino u svijetu koje već desetljećima izaziva pozornost kod potrošača, posebno Amerikanaca. Njegovoj popularnosti znatno je pridonio misterij podrijetla. Naime, kako su sve sorte koje se uzgajaju u Americi izvorno iz Europe, za sve osim zinfandela točno se znalo odakle potječu. Desetljećima su znanstvenici pokušavali razriješiti ovu enigmu. Tim znanstvenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu imao je sreće pronaći tu sortu 2000. godine u Kaštelima pod nazivom crljenak kaštelanski. Pomoću DNK analize i uz suradnju kolega s UC Davis iz Kalifornije nedvojbeno smo dokazali da se radi o istoj sorti.

Poslije smo pronašli dokumente koji pokazuju da je ta sorta uzgajana u Dalmaciji u srednjem vijeku pod nazivom tribidrag, a u 16. stoljeću bilo je to naše vino koje se u najvećim količinama izvozilo u Veneciju. Treba naglasiti da je u trenutku otkrića bilo svega dvadesetak loza u dalmatinskim vinogradima, a od tada do danas intenzivno ih razmnožavamo. Neki su vinari odmah započeli sa sadnjom ove sorte da bi je zajedničkim trudom spasili od zaborava, pa danas imamo brojne proizvođače toga grožđa i vina. Neki poput Krauthakera uspješno ga uzgajaju i u Slavoniji”, istaknuo je prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uz kušanje prvih butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade, uzvanici su imali priliku sudjelovati i u jedinstvenoj jesenskoj berbi grožđa na terasi Oleander koju je predvodio g. Krauthaker.

„Jako me veseli što je naša prošlogodišnja berba i dugogodišnja suradnja s velikim hrvatskim vinarom Krauthakerom urodila plodom. Osoblje hotela brižno je njegovalo loze u našem malom vrtu i bili smo posebno ponosni i uzbuđeni kada smo vidjeli prve bobice. Tada se počela rađati ideja da bismo mogli imati vino s vlastitom etiketom. Čim smo čuli da nam stižu prve butelje, odlučili smo okupiti prijatelje hotela Esplanade, zajedno nazdraviti ovom uspješnom pothvatu i pritom se zabaviti u jesenskoj berbi u srcu Zagreba.

Vino koje je vinarija Krauthaker proizvela za hotel izvrsne je kvalitete. Butelja nema mnogo, no sretni smo što je hotel dobio svoje prvo vino iza kojeg stoji lijepa priča o prijateljstvu, ljubavi prema gastronomiji i enologiji, kao i poveznica s restoranom. Vjerujem da će gosti restorana ove jeseni uživati u spoju zinfandela i jesenskih delicija s novog jelovnika”, istaknuo je generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić.

Okupljanje na terasi Oleander bilo je ujedno i idealan povod za najavu novog uzbudljivog jesenskog jelovnika restorana Zinfandel's, čiji koncept potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić, a u kojemu će gosti moći uživati od 29. rujna. Ana je za tu prigodu pripremila niz fantastičnih kreativnih zalogaja koji su izvrsno dopunjavali Krauthakerova vina, poput ukiseljenih čičoka u juhi od dimljene čičoke uz usoljene kozice i ulje od kapara, gnuda s fluidnim gelom od cikle, pestom od lješnjaka te kremom od stilton sira, kao i file romba uz velouté od crnog češnjaka i pinjola. Posebno oduševljenje izazvale su rolice od kelja punjene confitom od domaće patke poslužene uz kremu od crne leće i umak od klekovih bobica i kardamoma, a koje su se posebno dobro sljubile uz zinfandel.

Jelovnik je u potpunosti nadahnut aromatičnim jesenskim namirnicama poput kestena, kukuruza, crnih tartufa, naranči i vrganja. Posebno sam ponosna i na našu gurmansku kolekciju zimnice koju smo sami kiselili i salamurili. Novi jelovnik stavlja naglasak na svježe domaće namirnice koje nabavljamo od pomno biranih OPG-ova. Tako primjerice slasna patka, čiji baš svaki dio iskoristimo u jelu, dolazi iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, dok je kozji sir iz nagrađivanog OPG-a Moravec”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić.

Za one koji su skloni provjerenim hedonističkim kombinacijama, novi jesenski jelovnik donosi slasni Kagoshima Wagyu steak s karameliziranom ljutikom i gljivama shiitake te neizostavnu guščju jetru, ovaj put u simbiozi s mariniranim kruškama u portu i crvenom papru, posluženu uz topli brioš te maslac s narančom.

Kreativna desertna karta donosi citrusne okuse naranče i mandarine, slasnu rabarbaru i vrhunsku čokoladu, a svakako valja kušati jedinstveni sladoled od kukuruza šećerca s terinom od jabuke, kao i hrskave kekse od đumbira poslužene uz mliječni pekmez i ušećereni đumbir koji na stol donose dašak orijenta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju