Riba napuhača ili fugu je japanska delikatesa, no i najmanja pogreška u pripremi može biti fatalna za onoga tko je konzumira. Naime, jajnici, crijeva i jetra ribe su toliko otrovni da čak i u tragovima mogu biti smrtonosni za osobu koja ih pojede.

Primjerice, jedna riblja jetra može usmrtiti petero odraslih muškaraca zbog tvari tetrodotoksina koji je 1200 puta otrovniji od cijanida. Otrov djeluje brzo. Najprije utrne lice, a tijelo se zatim paralizira.

Napuhača je drugi najotrovniji kralježnjak na svijetu, nakon zlatne otrovne žabe (jedan miligram otrova s kože zlatne otrovne žabe može ubiti 22 tisuće miševa).

No bez obzira na opasnosti svake godine milijuni ljudi stavlja svoj život u ruke stranca jer žele probati uzbudljivu deliciju. Srećom, japanske vlasti traže rigoroznu obuku za sve kuhare koji se odluče uhvatiti ukoštac s otrovnom ribom. Nakon dvije do tri godine učenja kod majstora za pripremu fugue odlaze na ispit koji položi tek polovica kandidata.

Kuhari ribu čiste na posebnom pladnju koji trebaju jasno označiti kako ne bi došlo do zabune u kuhinji. Najprije pažljivo režu glavu, zatim odvajaju kožu i otrovne iznutrice.

Fugu se u Japanu smatra zimskom poslasticom, a vrhunski restorani taj užitak naplaćuju oko 1300 kuna. Osim samom čišćenju ribe, velika se pozornost posvećuje dekoracijama pa tako pred gosta dolaze tanko narezani komadi ribe u oblicima latica, planine Fuji, paunova, kornjača i leptira. I dok priprema traži znanstveni pristup, dekoracija je čista umjetnost.

Osim samog okusa za kojeg poznavatelji kažu da je specifičan, još je važnija tekstura koja se osobito cijeni. No onima koji se odluče na fugu najčešće je glavni razlog adrenalin koji raste kako se približava trenutak kušanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju