Život bi imao manje smisla bez finog komadića sira koji se može dodati na omiljenu tjesteninu, pizzu, kanape, u burger ili običan sendvič. Ako ćemo biti posve iskreni, sir se može jesti solo bez ikakvog drugog dodatka.

CNN vjeruje kako neki od najboljih sireva na svijetu potječu upravo iz Europe, te su odabrali 22 favorita koje se isplati probati.

Grana Padano
Grana Padano baš poput parmezana potječe iz talijanske pokrajine Emilia-Romagna na sjeveru države. Karakterizira ga orašast okus i tvrda tekstura savršena za stavljanje na salatu ili tjesteninu. Obično je jeftiniji od parmezana te ima nježniji okus.

Parmigiano Reggiano Hrana i piće Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana?

Gruyere
Sir Gruyere dobio je ime prema srednjevjekovnom gradiću u Švicarskoj u kojem se proizvodi. Ovaj tvrdi žuti sir karakterizira lagan orašast okus koji se može sljubljivati sa slanim i slatkim jelima.

Serra da Estrela
Nađete li se u Portugalu obavezno probajte sir Serra da Estrela koji se proizvodi u istoimenom planinskom dijelu ove zemlje. Radi se u zimskim mjesecima od ovčjeg mlijeka, a ima kremastu teksturu i čvrst jak okus.

Haloumi
Haloumi je polutvrdi bijeli sir od mješavine kozjeg i ovčjeg, a ponekad i kravljeg mlijeka koji potječe s Cipra, a danas je iznimno popularan u Grčkoj i na cijelom Mediteranu. Ima slan okus te gumenu škripavu teksturu, pa ga je moguće ispeći i na roštilju.

Cheddar
Iako se proizvodi u cijelom svijetu, sir cheddar originalno potječe iz istoimenog engleskog grada. Riječ je o kravljem siru čiji okus, tekstura i boja mogu varirati. Zrenjem se njegov okus pojačava s naglašenijim orašastim notama, dok njegova tekstura prelazi iz kremaste u suhu i mrvičastu.

Manchego
Manchego je sir koji se proizvodi u španjolskoj regiji La Mancha od mlijeka Manchego ovaca. Čvrst je i kompaktan s malim neravnomjerno raspoređenim zračnim džepovima. U Španjolskoj se često sparuje s pekmezom od dunje.

Slika nije dostupna Hrana i piće Uopće se ne topi niti mrvi! Polutvrdi sir koji možete ispeći na roštilju

Morbier
Morbier je polumekani sir od kravljeg mlijeka koji potječe iz istoimenog sela u Francuskoj. Prepoznaje se po pepeljastoj tankoj crti koja ga vodoravno razdvaja po sredini. Ima kremastu i pomalo elastičnu teksturu, a ostavlja lagano gorki okus u ustima.

Bitto

Bitto je 2000 godina star sir koji potječe iz Bergamskih Alpa na sjeveru Italije. Radi se od kombinacije kravljeg i kozjeg mlijeka, a proces zrenja može potrajati i do 10 godina. Ne čudi stoga što dolazi s paprenom cijenom i od 2000 kuna za kilogram.

Havarti
Houlumi nije jedini sir koji se može staviti na roštilj. I Havarti prekrasno omekša na roštilju. Riječ je o danskom polumekanom siru koji karakterizira vrlo blagi okus, a koji se sjajno sljubljuje sa svježim kruškama, smokvama i jabukama, ali i voćnim džemovima te orašastim plodovima.

Wensleydale
Wensleydale je engleski sir koji su popularizirali animirani likovi Wallace i Gromit. Punjen je brusnicama te je nezaobilazan dio blagdanskog stola. Ima lagano slatkasti okus, pa ga neki jedu čak kao prilog uz voćnu tortu.

Cabrales
Cabrales je plavi sir koji se proizvodi u Asturiji u Španjolskoj. Može se napraviti od kravljeg mlijeka ili ga pomiješati s kozjim i/ili ovčjim mlijekom što mu daje snažniji začinjeniji okus. Cabrales je polutvrd sir, slan i vrlo ukusan. Povrh svega, iznimno je skup.

Slika nije dostupna Hrana i piće 8 "loših" vrsta hrane koja je zapravo dobra za nas kada je jedemo u umjerenim količinama

Comte
Comte ima okus poput sira Gruyere. Ovo ne čudi kada je poznato da se proizvodi u francuskoj regiji Franche-Comte na granici sa Švicarskom te nosi nadimak Gruyere Comtea. Ima lagano orašast okus i nježnu slatkoću, ali je nešto kremastiji od Gruyerea.

Pecorino romano
Pecorino romano još je jedna talijanska alternativa za parmezan. To je tvrd, slani sir od ovčjeg mlijeka koji se riba i dodaje brojnim jelima, a posebice tjestenini. Pecorino romano obavezno se dodaje u rimske specijalitete poput paste alla gricia te pasta alla amatriciana.

Bryndza
Bijeli sir Bryndza od ovčjeg mlijeka potječe iz Slovačke, no jede se diljem istočne i srednje Europe. Ima karakteristično jak miris i pikantan okus, lagano je mrvičast i blago vlažan. Dodaje se kao dodatak brojnim jelima, a pogotovo slovačkim haluškima.

Gauda

Što dulje zrije, gauda može postati sve tvrđa, orašastija i pikantnija. Ona je bez sumnje najpoznatiji nizozemski sir koji se radi od kravljeg mlijeka, a karakterizira je sve do žute do izražajne narančaste boje. Proizvodi se u Nizozemskoj još od Srednjeg vijeka.

Callu de Cabrettu
Callu de Cabrettu je kozji sir sa Sardinije koji će voljeti samo najzagriženiji obožavatelji. Pikantnog je okusa i kremaste teksture, a priprema se po starim tradicionalnim recepturama ovoga prostora koje je bolje ne spominjati ako želite uživati u okusu.

PR Hrana i piće Domaće, a svjetsko: donosimo vam recept za najbolje zagorske štrukle koji nam je otkrila Mirjana Špoljar

Metsovone
Metsovone je sir iz grčkog grada Metsova. Radi se od kravljeg mlijeka s dodatkom malo ovčjeg ili kozjeg mlijeka. Ima polutvrdu teksturu i prirodno dimljen okus. Možete ga ispeći i na roštilju.

Vieux-Boulogne
Priča se da je Vieux-Boulogne najsmrdljiviji sir na svijetu. Riječ je o nepasteriziranom siru od kravljeg mlijeka koje se priprema oko gradića Boulogne sur Mer u Francuskoj, a koje se poslužuje s nezaobilaznim baguetteom.

Jarlsberg
Jarlsbert je blagi sir od kravljeg mlijeka s rupama koji nalikuje Ementaleru. Potječe, pak, iz Norveške, a proizvodi se i u Irskoj te u američkoj saveznoj državi Ohio po licenci norveških proizvođača mliječnih proizvoda.

Gubbeen
Gubben je ponos Irske. Ovaj kravlji sir naborane kore i polumekane unutrašnjosti ima blagi orašasti okus. Postoji i njegova dimljena verzija koja ima snažniju aromu i okus.

Puzzone di Moena
Puzzone di Moena ili u prijevodu smrdljivac iz Moene je sir izrazite arome po kojem je dobio ime. To je tradicionalni sir naroda Ladina iz Dolomita koji su njime začinjavali ograničene namirnice s kojima su raspolagali. Nekoć se zvao i Fassa Nostrano, no ime je promijenjeno 1974. godine nakon jedne radijske emisije. Danas ga svi žele probati baš zbog njegova imena.

Lüneberg
Lüneberg je osebujan kravlji sir koji se proizvodi u planinskoj dolini u Voralbergu u zapadnoj Austriji. Ima izrazitu narančastu boju koja potječe od šafrana koja mu se dodaje u proizvodnji.

Kako se pravilno reže i poslužuje sir: Složite platu poput profesionalca Sir - 5 Sir - 4 Sir - 3 +4 Sir - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju