Svaki kvart ima svoj kafić Uzdravlje, a stanovnici zagrebačkih Ravnica po šalicu toplog, prijateljskog ugođaja odnedavno odlaze k Dragani Dilparić, poznatijoj kao Darling, i njezinim "šegrtima". Na platou između stambenih zgrada taj se bombon od kavane otvorio prije koji mjesec. Od tada Darling & Shegrts neumorno mami goste mirisima pohanog kruha, kao i dobrom energijom koja dopire iz svakog kutka prostora u kojem je sve po domaće – i to već od pola sedam ujutro, kad počinje najbolji doručak u kvartu.

Na kredencu koji drži počasno mjesto u kafiću od zore se donose svakojake divote. Od jaja na oko ili kajgane, vrućeg tosta i pohanog kruha do bakina šmarna s pošteno zašećerenim ukuhanim malinama i pekmezom od šljiva. Pa tko bi mu odolio? Ispričao bi kredenc (da može) i o domaćem kompotu, sezonskom voću, domaćoj granoli, čvarcima, ajvaru, i raznim narescima. Ima tamo i pahuljica, jogurta s chia sjemenkama i ukuhanim malinama.

Doručak s kredenca platit ćete 25 kuna, a jesti možete koliko vam drago. Ne dulje od 11 sati, kad prednost dobiva vitrina sa slatkim i slanim čudesima. Kako kaže Dragana, ponekad progleda kroz prste i koju minutu kasnije, osobito kad vikendom gosti dođu još čupavi, zgužvani i krmeljavi pa molećivo zatraže doručak. Osim all you can eat doručka hit su i tri torte bez kojih ''ne smiju ostati''. Ne zanose se visokim slastičarstvom, nego uživaju u pripremi finih slastica kakve se rade kod kuće, i to po normalnim cijenama.

Tako kriška torte od badema, prženih lješnjaka, pistacija i brusnica, čokoladnog moussea i karamela košta 20 kuna. Roditelji s klincima stalni su gosti i rado dolaze na palačinke s pekmezom ili Nutellom koje si mogu priuštiti. Jedna košta sedam kuna i itekako je konkretna. Neki naruče i 20 komada pa ih uzmu za doma. Tko želi, hranu ili proteinski shake, ili smoothie može uzeti i za van, ali pod uvjetom da napravi dobro djelo za prirodu i ponese svoju ambalažu.

Hit su i quichevi sa šunkom i sirom te drugim kombinacijama ovisno o inspiraciji, a konobari Iva ili Šiljo hokejaš rado će vam preporučiti i kuhanu jabukovaču, domaći čaj od đumbira bez šećera ili Zeppelinove ''craftice''.

Nakon što je 25 godina radila genijalan, ali isti posao, Dragana je odlučila da je vrijeme za nove pobjede. Prekvalificirala se u slastičarku i posao beauty brand managera zamijenila kuhanjem. Na njezinu putu ogromna podrška su joj bila djeca. Nerijetko bi joj govorila: "Mama, ako ne dobiješ peticu, nema Mentalista za tebe."

Od cateringa do kavane stigla je i uz pomoć samoprozvanih šegrta te prijateljica koje su poput anđela uskočile kad se najmanje nadala. Prvobitna ideja bila je slastičarnica, ali s vremenom je ''odrasla'' u kavanu u kojoj se osim doručaka, domaćih slastica i slanih "pikalica" možete proveseliti uz džin, craft pivo ili vino. Unutra se ne puši, ali oni koji ne mogu bez dima kad malo zatopli, uživat će na sunčanoj terasi. Uskoro će krenuti i sa sendvičima za gablec, poput onih s mesnim okruglicama ili pulled porkom – obrokom u nekom finom pecivu. 

Na Ravnice se dolazi iz svih krajeva grada, gosti potegnu iz Prečkog ili Mlinova na doručak, osobito vikendom kad je i najveća gužva, a ruka zaboli od pečenja palačinki. Kako kaže Dragana, gosti su genijalni i svi su dobrodošli, uključujući i pse. Dolaze i dive se tabletićima koji ukrašavaju sve, od staklenki s keksima do kase (neki donesu i svoje na poklon), koriste radni kutak s printerom. Ponekad natoče i sok u čašu za račune – jer im je baš lijepa. U svakom slučaju, zabave i lijepih iznenađenja u Darling & Shegrts ne nedostaje, a što još planiraju otkriti gostima u svojoj maloj tvornici čudesa, tek ćemo vidjeti. 

5 planinskih kućica u Hrvatskoj savršenih za vikend-odmor Kalnik_Airbnb - 4 Kalnik_Airbnb - 3 Kalnik_Airbnb - 2 +7 Kalnik_Airbnb - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju