Kada govorimo o doručku u Hrvatskoj se najčešće konzumiraju sirni namazi ili tvrdi sirevi narezani na kriške. Ricotta je često zapostavljena u pripremi prvog obroka u danu, što je prava šteta.

Ricotta je svježi tradicionalni talijanski sir bijele boje, granulaste teksture i blagog slatkastog okusa. Proizvodi se od sirutke te ima svega 5 do 10 posto masnoće, ali puca od bjelančevina.

Slika nije dostupna Hrana i piće Meka i mirisna: Pahuljasta pita sa sirom u kojoj Finci uživaju vikendom

U stotinu grama ricotte zato se nalazi oko 170 kalorija. U istoj količini sirnog namaza ima 260 kalorija, a u mascarponeau i do 450 kalorija.

Ricotta je vrlo fleksibilni sir s kojim se mogu spremati razni recepti – njima se pune ravioli i caneloni, dodaje se lazanjama, pa čak i torti od sira. Sjajan je izbor i kao namaz za slatki ili slani tost jer se odlično sljubljuje s brojnim svježim sastojcima.

SLATKI TOST S RICOTTOM

Sastojci za 2 do 4 osobe:
400 grama ricotte
1 mahuna vanilije
orasi
voće po želji
med

Priprema:
U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte ricottu sa sjemenkama jedne mahune vanilije. Miksajte oko dvije minute dok ne dobijete jednoličnu glatku kremu.

Ako na raspolaganju nemate mahunu vanilije, poslužiti se možete i ekstraktom vanilije.

Kremu premažite preko tostiranog kruha, te začinite s malo meda ili javorovog sirupa, komadićima oraha, pečenim ili svježim voćem poput breskva, kruški i smokvi.

SLANI TOST S RICOTTOM:

Sastojci:

ricotta
umak pesto alla genovese
cherry rajčice
balzamični ocat
maslinovo ulje
sol i papar po želji

Priprema:
Ricottu stavite na tostirani kruh, pokapajte s malo maslinova ulja, dodajte umaka pesto alla genovese te cherry rajčice koje ste dvadesetak minuta pekli u pećnici s malo balzamičnog octa, ulja, soli i papra. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju