Ugledni britanski portal Guardian objavio je svoj popis najboljih malih hrvatskih otoka. Naglašavamo ovo „malih“, kako ne biste odmah napali Britance gdje su im nestali Brač, Hvar, Korčula...

Lopud

Sat vremena vožnje trajektom dovest će vas daleko od gradske gužve i vreve Dubrovnika. Na ovom otoku nema vožnje automoblima, a ukupno je manji od 5 kvadratnih kilometara, koje „okupira“ 220 stalnih stanovnika. Kristalno čistog mora i prekrasnih restorana ima u izobilju, a Lopud je možda najljepše posjetiti u ranu večer.



Sveti Nikola

Najsjeverniji hrvatski otok smjestio se u blizini Poreča. Njime dominira borova šuma i hotelski kompleks napravljen 2015. godine. Otok je nenaseljen, a ako nemate novaca za skupi hotel, možete makar doći na jednodnevno besplatno kupanje brodom iz Poreča. Otok se nekad nalazio u privatnom vlasništvu mletačke obitelji koja je obnovila svjetionik iz 14. stoljeća, koji gosti hotela mogu obići svake nedjelje ujutro.

Veliki Brijun

Nekad omiljeno ljetovalište jugoslavenskog predsjednika Tita nakon njegove smrti proglašeno je nacionalnim parkom. Najveći je otok Veliki Brijun, do kojeg se začas dolazi iz Fažane. Na otoku nema stalnih stanovnika, a posebnost su guste šume i skrivene uvale. Također, ovdje se možete zabaviti na razne načine, istraživati tragove dinosaura, rimske ruševine, posjetiti botanički vrt, ali i uživati u društvu raznih egzotičnih životinja koje je još Tito dobio na poklon.



Susak

Ukrcate se na katamaran u Rijeci, i za tri i pol sata ste na Susku, otoku koji je gotovo u potpunosti pješčan. Ovdje ne postoje ceste, već samo staze koje vode od jedne do druge lokacije, a zanimljivo je i to da je Susak dobio ime po grčkoj riječi za origano, kojeg možete naći na svakom koraku. Stalno je naseljenih nešto manje od 150, pa ćete ovdje zasigurno uživati u tišini i miru.

Silba


Na Silbi ne samo da nije dozvoljen pristup automobilima već u srpnju i kolovozu ni bicikli nisu dobrodošli. Također, na otoku nisu izgrađeni ni hoteli, a do ovog zemaljskog raja doći ćete za sat i pol katamaranom iz Zadra. Ovdje se živi mirno, otok možete obići pješke, a za sve željne akcije postoji mogućnost igranja odbojke na pijesku na plaži Sotorišce.



Šolta

Otok koji možete vidjeti s nadaleko poznate splitske rive koja je uvijek puna, dok obližnja Šolta nije nikad. Ukrcajte se u katamaran i za pola sata dođite na otok. Zatim se zaputite u mjesto Maslinica, nekadašnje ribarsko mjesto „zaogrnuto“ borovom šumum u kojem dominira luksuzni hotel. Zaljubljenicima u gastronomiju preporučujemo da ostave mjesta u kufer, kako bi se mogli vratiti sa sjajnim maslinovim uljem Levantinka ili vinom Dobričić.

Kornat

Kornatsko otočje broji 89 otoka, a glavni je i najznačajniji otok Kornat. Prekriven je kaduljama, maslinama i smokvama i strogo je zaštićen. Za posjet brodovima naplaćuje se visoka naknada (32 eura naviše), a postoji i samo 9 zona u kojima je dopušteno ronjenje. Ipak, za sve one koji traže mir, more i sunce, ali i pješačke staze, teško da postoji bolje mjesto. Ako dolazite, obratite pažnju na smještaj jer ovdje se iznajmljuje tek nekoliko kuća.



Sveti Klement

Hvar je najpopularniji hrvatski otok, koji posjećuju svjetske zvijezde kao što su George Clooney i Beyonce. No, samo pet minuta vožnje brodom dalje nalazi se otočić Sveti Klement, koji je svijet za sebe. Davne 1906. botaničar Eugen Meneghello pretvorio je otok u svoj tajni vrt, zasadivši ružmarin, lavandu i ljiljane. Još si i danas njegov duh itekako osjeti, s obzirom da njegovi unuci iznajmljuju bungalove, a ako ste u potrazi za dobrom hranom, preporuka je naručivanje rižota s plodovima mora u restoranu hotela Toto.

Biševo


U blizini otoka Visa smjestio se mali otok Biševo. Najveća njegova atrakcija svakako je nadaleko poznata Modra špilja, koja je dostupna jedino morskim putem, pa će vam za posjet trebati brod. Za potpuni doživljaj najbolje je posjetiti špilju u kasnim jutarnjim satima, a nakon što špilju „maknete“ s dnevnog reda, vrijeme je za uživanje u čudesnom i čistom moru otoka Biševa.



Proizd

Ovaj se otočić smjestio zapadno od Korčule, a more na njemu ima „karipsku“ boju. Najpoznatija plaža zove se Bili boci, a najbolje je od svega što vam od Korčule brodom treba tek pola sata. Svi zaljubljenici u robinzonski turizam izborom Proizda neće pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju