Jedan grčki otok postat će vrlo brzo prvi otok Mediterana koji će biti posve ekološki. Naime, ideja je da na njemu sve pokreću – vjetar i Sunčeva energija!

Jedan od razloga za ovaj potez jest i ideja vlasti kako će ovim potezom istaknuti posebnost otoka, što će sigurno znati cijeniti turisti koji drže do pitanja okoliša i održivog razvoja.

Otok Tilos, koji se odlučio na ovaj revolucionarni korak, maleni je otok u otočnoj skupini Dodekanez, a nalazi se između Kosa i Rodosa. Otok je sušta suprotnost slavnijim grčkim otocima te ovdje nema prevelike gužve, stoga je izvanredan odabir za sve one željne mira i odmora. Također, priroda je na njemu nevjerojatna i očuvana.



Trenutno otok struju dobiva zahvaljujući podvodnom kabelu koji ga povezuje s Kosom. No ubrzo će se kabel prekinuti, a Tilos će postati ovisan o vjetru i suncu.

Projekt TILOS“ financira se sredstvima dobivenim iz EU fondova, a diljem otoka postavit će se solarne ploče i vjetrenjače. Ako bude moguće, instalirat će se i „baterija“ koja će skupljati višak energije, a očekuje se kako će otok imati i viška energije, koju će potom moći izvoziti susjednom otoku.

Ako se projekt pokaže uspješnim, očekuje se ovakav trend i na drugim mediteranskim otocima, pa vjerujemo i da će negdje na Jadranu niknuti kakav samoodrživi otok.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju