Moram priznati da mi je Graz jedan od omiljenijih gradova u blizini Hrvatske. Prije nego je počela moja era putovanja i istraživanja svijeta Graz je bio prvi grad u kojem sam doživio multikulturalizam i pravi osjet 'svjetskog' grada, i popio prvi Cuba libre koktel. Da, znam, samo rum i cola, ali ja sam ipak bio opčinjen.

Uglavnom, Graz je od mog sela udaljen isto toliko koliko i Zagreb, ali moram priznati da u ono vrijeme nisam bio toliko otvoren za putovanje van granica, osim do Lendave što je za mene bio vrhunac. No, kako nam je život 'okrunjen' prijateljima tako nas ti isti prijatelji tjeraju da mijenjamo svoje granice i otvaramo vidike. Tako je počela i moja avantura s Grazom. Nakon završetka srednje škole društvo se raspršilo i svatko je otišao studirat na svoju stranu.



Moja prijateljica Jasmina otišla je na studij njemačkog jezika u Graz. Inače, grad je prepun Hrvata što zbog svoje blizine što zbog kvalitete studija i studentskog života. Kako sam ja otišao na studij u Zagreb, a ona u Austriju tako smo se i razdvojili i povremeno se čuli preko telefona i poruka, rijetko kad se dogodilo da u isto vrijeme budemo kod kuće.

I onda mi je jednog dana udarilo u glavu, pa zašto je ne bih posjetio u Grazu? Taj dan nikada neću zaboraviti, ne zbog činjenice što sam se vinuo van granica nego zbog činjenice da se i nebo urotilo protiv mene. Kiša je lijevala kao da se sprema potop, naglo se zamračilo i, naravno, ja sam se šest puta putem izgubio, ali hvala bogu na telefonima i njenoj sposobnosti objašnjavanja.

Nakon cijelo noćnog tračanja i razgovaranja, ujutro smo krenuli u razgledavanje grada. Kao što se ima za vidjeti u gradu, mislio sam? Šoping centar za šoping centrom, dućan za dućanom. Graz je nekada bio prava meka za šopingholičare i vikendima je bio prepun Hrvata koji su jedva čekali da ostave svoje šilinge u najbližoj Ikei, Metrou i dućanima s odjećom i obućom kojih nije bilo kod nas. Popularni Seiersberg, šoping 'selo', izgrađen je većinskim dijelom zbog toga što su ga svakodnevno pohodile tisuće Hrvata.



Prva kava u centru grada i Jasmina me brzo razuvjerila da Graz nije samo šoping nego puno više od toga. Kratka šetnja kroz centar grada dovoljna mi je bila da dobijem uvid u ono što me čekalo kroz cijeli dan.
Graz je grad koji se smjestio na obalama rijeke Mure, iste one rijeke koja se nalazi na sjevernoj granici Međimurja sa Slovenijom, i koja teče kraj mojeg sela.

Povijest Graza seže sve do rimskog vremena kada je bio sjecište važnih putova i trgovačko središte. Kroz stoljeća u njemu su se mijenjali razni vladari, a kratko je bio i carski grad. Danas je Graz grad koji ima preko 300 tisuća stanovnika različitih nacionalnosti i u kojem ćete naći stare, ali i moderne znamenitosti. Cijeli dan smo potrošili na šetnju gradom i upoznavanje s poviješću i znamenitostima po kojima je on posebna. A ovo je moj izbor nekoliko atrakcija koje morate posjetiti jednom kada se nađete u Grazu.

Schlossberg i toranj sa satom

Usred samog centra grada diže se brdo Schlossberg na kojem se nalazi toranj sa satom, ali i poseban vidikovac s kojeg se pruža predivan pogleda na grad. Prije više od tisuću godina na ovom brdu bio je izgrađen maleni dvorac kojeg su zvali Gradec i po njemu je Graz dobio ime. Danas Schloosberg služi kao mjesto za rekreaciju, ali i za uživanje u prirodi i suncu. Danas se na vrhu brda nalazi toranj sa satom.



Sami toranj je karakterističnog izgleda no ono po čemu je toranj poseban je sat koji se na njemu nalazi. Kazaljke na satu postavljene su tako da velika kazaljka pokazuje sate, a malena kazaljka prikazuje minute. Oko tornja nalazi se predivan vrt u kojem ljeti cvate na tisuće prelijepih ruža. Do vrha se može doći uspinjačom, liftom ili pješice. Po meni najbolje bi bilo da se popnete po stepenicama, a da se spustite uspinjačom s koje se isto tako pruža predivan pogled na grad. Unutar brda nalazi se pravi splet tunela koji su služili kao skloništa za vrijeme rata, a u kojima se danas znaju odvijati ekskluzivni partiji.

Otok na Muri

Za neke otok, za neke brod, za mene mjesto s najboljim sendvičima. Bilo kako da ga vi doživite Austrijanci ga zovu svojim jedinim otokom. Otok je izgrađen na Muri 2003. godine kada je Graz bio prijestolnica kulture. Danas je otok savršeni spoj grada s rijekom na kojem možete popiti kavu, pojesti finu hranu, ali i uživati u koncertima i predstavama tijekom ljeta. I dok ga Mura oplahuje sa svih strana Murinsel vam pruža posve novu perspektivu na grad.


Katedrala

Carska katedrala kruna je na povijesnoj jezgri grada i nikako ju ne smijete propustiti posjetiti. Danas je katedrala podsjetnik na dane kada je Graz bio carski grad. Sama katedrala građena je u gotičkom stilu, ali je kroz godine doživjela mnoge promjene. Neka vas ne zavara njen poprilično jednostavan vanjski izgled. Nekada je fasada katedrale bila prekrivena freskama, ali danas je ostao samo dio tih freski zvan 'Gotteslagenbild'. Sama unutrašnjost katedrala savršeni je spoj gotičkog i baroknog stila i tu su Tirolci pokazali svoje umijeće gradnje. Crkva je prepuna slika i relikvijara koji sežu daleko u prošlost. U katedrali se nalaze jedne od najvećih orgulja u ovom dijelu Europe sa čak 5354 svirala (onih cijevi koje su vidljive) te čak 73 pedala za promjenu tonaliteta.

Glockenspiel

Riječ je o slatkom malom drvenom paru koji tri puta na dan – 11.00, 15.00 i 18.00 sati – izvodi piruete u tradicionalnoj odjeći na 'balkonu' zgrade na Glockenspielplatz trgu. Mehanizam koji pokreće momka i djevojku isto tako pokreće i 24 zvona koja sviraju tri različite melodije. Šarmantan show koji ne dozvoljava da se maknete s mjesta sve dok ne završi. Prvi puta su zvona zasvirala na Badnjak 1905. godine i jedino vrijeme kada nisu svirala bilo je u vrijeme II. svjetskog rata kada su bila rastaljena i iskorištena za proizvodnju oružja, ali su opet obnovljena 1956. godine.

Oružarnica

Oružarnica je muzej u kojem se nalazi čak 32 tisuće izložaka raznog oružja i pribora iz svih dijelova povijesti. Izložba se prostire na četiri kata. Zbog svojeg karakterističnog položaja tijekom povijesti Graz se razvio kao trgovačko i obrambeno središte koje je bilo prva linija u borbi protiv invazija. Specifičnost muzeja je u tome što se nalazi u zgradi čija je i prvotna namjena bila za proizvodnju i skladištenje oružja. Ovdje ćete pronaći preko 3300 kaciga, 7800 noževa, 5400 maljeva i sličnog oružja te 2400 mačeva, i to je samo dio izložaka.

Ovo je samo maleni dio onoga zbog čega se isplati posjetiti ovaj predivni i meni jedan od dražih gradova. Grad kojem mogu zahvaliti što sam se zaljubio u putovanja i počeo otkrivati svijet. I savjet za kraj. Odvojite dovoljno vremena da upoznate ljubaznost grada, ali isto tako posjetite i njegovu okolicu u kojoj možete naći slavnu tvornicu čokolade Zotter, ali i mnoge druge prirodne ljepote. Graz je lijep, očaravajući, prepun lijepih i dobrih ljudi, grad u kojem se ne poznaju razlike i koji voli svakoga tko dođe u njega.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju