Nedavno objavljeni rezultati zemalja u kojima se popije najviše kave po broju stanovnika iznenadili su mnoge, jer se na vrhu konzumiranja kave na cijelom svijetu našla – Finska!

Prema podacima Internacionalne organizacije za kavu (ICO), svaki stanovnik zemlje najpoznatije po Djedu Božićnjaku i saunama godišnje potroši 12 kilograma kave.

Finski susjedi također obožavaju kavu, s obzirom na to da su Norvežani, Danci, Šveđani i Islanđani također zauzeli mjesta u TOP 10. Očito u dugim i hladnim zimama ne može samo dobra kapljica, već i dobra kava.



U prvih 20 država našla se i Hrvatska, čiji stanovnici godišnje popiju 4,9 kilograma kave po osobi, a od naših susjeda više se kave popije u Bosni i Hercegovini (6,1 kg, 11. mjesto) i Sloveniji (5,8 kg, 14. mjesto)

I dok Skandinavci dominiraju u ispijanju crnog napitka, što se tiče proizvodnje, situacija je posve drukčija. Ništa čudno ako znamo da na sjeveru kava niti ne uspijeva. Najveći svjetski izvoznik kave i dalje je Brazil, koji godišnje u svijet pošalje 2,6 bilijuna kilograma, a nakon njega slijede Vijetnam i Kolumbija. Inače, spomenimo kako je Brazil vodeći izvoznik kave već 150 godina.



Također, recimo kako su u ovom istraživanju objavljene i navike ispijanja čaja. Iako ga prvenstveno vezujemo uz Englesku, Velika Britanija tek je treća država prema potrošnji čaja po glavi stanovnika. Najviše se čaja pije u Turskoj, a potom u Irskoj.

TOP 10 država po potrošnji kave:

1. Finska
2. Norveška
3. Island
4. Danska
5. Nizozemska
6. Švedska
7. Švicarska
8. Belgija
9. Luksemburg
10. Kanada

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju