U plavetnilu bazena Svetice 23.4.2017. svi posjetitelji s kupljenom ulaznicom moći će zaroniti i razgledati podvodne fotografije iz projekta "CROATIA 50/50" autora Marjana Radovića koje će biti instalirane u olimpijskom bazenu na 1.5 m dubine, tako da će svi posjetitelji izložbe morati zaroniti kako bi razgledali fotografije. Za razgledavanje izložbe bit će potrebna maska za ronjenje ili naočale za plivanje.



Autor projekta i fotografija Marjan Radović, 15 godina fotografira ljepote hrvatskog podmorja i podvodnom kamerom bilježi ljepote Hrvatske, većini ljudi iz nedostupne perspektive, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fenomenalne prizore kojih često nismo niti svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta je CROATIA 50/50, koja kroz jednu fotografiju prikazuje dva svijeta. Onaj ispod i iznad mora.

Fotografirati Hrvatsku iz posve druge perspektive, dokumentirati je drugačije i sa stilom, usmjeriti pažnju na vrijednosti i ljepote koje pruža Hrvatska, ali i široj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati sve na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora cilj je novog Radovićevog projekta.



Promocija ronjenja, rekreacije i zdravog načina života konceptom podvodne izložbe. Partneri ove izlože su bazen Svetice - usatnova za upravljanje sportskim objektima Zagreb, ronilački proizvođač Mares, i Nikon.

Marjan Radović, mag.eng.geod.geoinfo, sportski i podvodni fotograf, instruktor ronjenja i podvodne fotografije po više svjetskih asocijacija. Član I instruktor ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic. 2000. godine se počinje baviti podvodnom fotografijom kako bi ostalima prikazao ljepote podmorja. I dok je većina podvodnih fotografa specijalizirana u fotografiranju životinjskog svijeta te podvodnih pejzaža, Radović se trudi na nestandardni i drugačiji način prikazati ambijent mora i bazena, modele i ronioce, koralje i ribe, spilje i potopljene brodove.



Očaran ljepotama podmorja nije se ograničio samo na Jadran, već je nekoliko puta zaronio i zabilježio ljepote dubina Atlantskog oceana, te Karipskog i Crvenog mora. Fotografiranje ne služi samo za prikazivanje ljepota podmorja i jezera nego i za skretanje pozornosti domaće i svjetske javnosti na društvenu odgovornost i važnost očuvanja podmorja kao i promicanje ekologije.



Kao što je i sam njegov pristup fotografiji ekstravagantan i drugačiji tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa, pa uz klasične galerijske prostore obožava pripremati izložbe na potopljenim brodovima poput one na potopljenom brodu Peltastis, Baron Gautsch, bazenima, podvodnim arheološkim parkovima... Iza sebe ima oko 150 samostalnih izložbi.

Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu. Finalist brojnih svjetskih prvenstava u action i podvodnoj fotografiji. Službeni je fotograf Red Bull-a, te ambasador najjačeg proizvođača ronilačke opreme Mares i Nikon ambasador.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju