Ružini pupoljci, sjemenke i začini laboratorijski uredno složeni na šanku Alcatraza u Tkalčićevoj ulici čekali su zadnje pripreme barmena kako bi moglo početi svjetsko natjecanje Beefeater MIXLDN 2017. Pod budnim okom sudaca i štoperice koktel-majstori su mućkali, točili, prskali dragocjenim aromama iz bočica poput parfemskih te pokušavali umiriti drhtanje ruku dok su ukrašavali čaše za strogi žiri kojima su osim okusa morali "prodati" i ideju, odnosno priču o koktelu.

> Ho, ho, ho: 5 božićnih koktela zbog kojih ćete zaboraviti na zimu


Bilo je ondje i bubnjara, samostrela, zalizanih kosa i brčića, fascinantnih tetovaža i prije svega fantastične atmosfere za koju je osim odličnog džina "kriv“ i interijer Alcatraza, načičkan predmetima koje je vlasnik donio sa svih strana svijeta.



Natjecatelji su koristili Beefeater gin kao bazu, a grad u koje rade i žive kao inspiraciju. Hrvatsku će na svjetskom natjecanju u Londonu predstavljati Marino Karinja, glavni barmen u Bokamorri u Splitu. Suce je osvojio koktelom The good old thymes, a za svoj koktel Marino je rekao: "Želio sam svojim koktelom prikazati jednostavan i lagan, ali vrlo živahan duh Dalmacije i grada Splita. The good old thymes vraća nas u vremena kada su pića bila jednostavna, ali ukusna. Koktel pojačava citrusne note Beefeater Gina u kombinaciji s elementima Jadrana. Odmašćeno maslinovo ulje koktelu ne mijenja okus, već pojačava citrusne i aromatske note ovog koktela."

Sastojci za The good old thymes: 

40 ml fuziranog Beefeater London Dry Gina s odmašćenim maslinovim uljem
20 ml domaćeg Limoncella s timijanom
20 ml soka od limuna
5 ml likera Bergamota
5 ml šećernog sirupa

Za ukras:
Korica limuna
Timijan
Maslinovo ulje

Priprema

Pomiješajte sastojke u shakeru, izlijte u čaše i ukrasite koricom limuna, timijanom i maslinovim uljem. 
 

Priča o džinu i govedini  

Brend Beefeater Gin osnovao je James Burrough koji je svoju proizvodnju započeo 1820. godine. Destileriju je smjestio na obali rijeke Temze, a džin je dobio ime po stražarima kraljeve palače, Beefeatersima, odnosno čuvarima koji su za snagu jeli puno govedine kako bi bili neustrašivi. 

Beefeater London dry gin je osnovna (radna) verzija i odlična je podloga kod izrade koktela. Odlikuje ga suptilna nota citrusa i voća te u sebi između ostaloih sadrži i arome korijandra, limuna, naranče, badema. Beefeater 24 izrađuje se tradicionalnom metodom, što znači da se nakon destilacije više ne dodaju druge arome. Alkohol i prirodni biljni ekstrakti natapaju se u kotlu 24 sata, što je više nego kod drugih vrhunskih vrsta džina.

Njegova posebnost je ta da se među ostalim sastojcima nalazi i japanski zeleni čaj, tako zvani senča. Ovim jedinstvenim procesom nastaje kompleksniji džin punijeg okusa. Uz to, destilacija Beefeatera 24 »prekinuta« je u ranijoj fazi kako bi piće zadržalo svoju svježinu i jačinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju