Jedan od 7 sela koje su osnovali transilvanijski Saksonci, a na UNESCO-vom su popisu svjetske baštine, je Biertan, pitoreskno seoce na sjeveru okruga Sibiu. Biertan zajedno sa selima Copsa Mare i Richis čini zajednicu u središnjoj Rumunjskoj, a ova zajednica posebna je po tome što svako od 3 sela ima utvrđenu crkvu.

Njegova povijest seže do 13. stoljeća, kada je imao oko 5000 stanovnika, dok ih je danas triput manje. Mnogi od stanovnika još njeguju stare običaje pa biste mogli pomisliti kako ste se odjednom našli u srednjem vijeku. Zaprežna kola na cestama ovdje nisu neobična, a mještani razmjenjuju i robu na popločenom trgu.

Ono po čemu je Biertan, a i ostala sela u zajednici, poseban je utvrđena crkva iz 15. stoljeća. U toj crkvi jedna mala, mračna prostorija muzej je kojeg morate obići, ukoliko se nađete u ovim krajevima. Nizak strop i debeli zidovi, stolac i stolica, krevet i kredenc. I dvije lutke veličine čovjeka.

Danas je ta prostorija muzej, no 3 cijela stoljeća služila je kao "zatvor" parovima koji su bili pred razvodom. Lokalni biskup bi ih, nakon što bi mu se dobrovoljno javili da imaju problema, ovdje zaključao na 6 tjedana u nadi da će riješiti svoje probleme i izbjeći rastanak.

A podaci pokazuju da je ovaj bračni zatvor bio poprilično djelotvoran. U tih 300 godina zabilježen je samo jedan razvod.

Naime, na rastanak od bračnog druga luteranska crkva, koja je upravljala gotovo svim dijelovima života mještana, nije gledala blagonaklono, tako da je ovaj zatvor bio način da prisile parove da spase svoju zajednicu.



Razvod se dopuštao samo u iznimnim slučajevima, poput preljuba. Zanimljivo je da je već tada postojao oblik alimentacije jer bi muž, ako bi se ipak razveo od žene, morao uzdržavati nju i djecu, odnosno davati joj polovicu svoje zarade. No ako bi se ponovno oženio i razveo od druge žene, ona nije imala pravo ni na šta.

Na vrhu utvrde oko crkve, koja je visoka gotovo 11 metara, pruža se pogled na čitavo selo, brežuljke i vinograde koji ga okružuju. Danas je tradicija vinogradarstva na ovom području gotovo izumrla, no preostale vinske podrume turisti mogu obići i istražiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju