Malfatti su talijanski njoki od sira koji su ime dobili prema načinu na koji su dobili oblik – bez previše muke. Iščitate li iz talijanskog prijevoda njihova naziva da su "loše oblikovani", to je daleko od istine. Smjesa od ricotte, jaja i brašna u koju se može dodati i blanširani sjeckani špinati (na 80 grama brašna i 500 g ricotte ide oko 300 grama špinata) oblikuje se u "zmijicu" te nožem za mazanje reže na manje komade kako bi ostale karakteristične pruge.

Talijani ih obožavaju upravo zbog te teksture, ali i jednostavne pripreme. Neki kuhari savjetuju da ricottu procijedite preko noći, ali ako je dobro iscijedite, to nije nužno. Ako nemate ricottu, možete iskoristiti svježi sir u koji prema želji dodate i malo kiselog vrhnja. 

Njoki od svježeg sira popularni su i u drugim krajevima Europe, a često se zovu lijeni njoki upravo zbog brzine pripreme.   

Sastojci za malfatte:

500 g ricotte ili svježeg sira 
250 g brašna
125 g parmezana
2 jaja
1/4  žličice papra
1/4 žličice muškatnog oraščića
sol

250 g  umaka od rajčice
10 dag slanine
1/2 žličice šećera

Priprema: 

1. Koristite li ricottu, iscijedite je u čistoj krpi i ostavite u cjedilu preko noći. Preko sira stavite napunjenu čistu bocu ili drugi teški predmet, a ispod cjedila stavite lonac u koji će se skupljati višak vode.

2. Pomiješajte sve sastojke – procijeđenu ricottu ili svježi sir, naribani parmezan, dva lagano istučena jaja, muškatni oraščić, sol i papar, u smjesu dodajući žlicu po žlicu brašna dok ne postane kompaktna. Prema potrebi dodajte još brašna (ovisno o tome koliko je vlažan sir) 

3. Mijesite na pobrašnjenoj podlozi oko 2 minute.

4. Podijelite tijesto na 8 komada i oblikujte "zmijicu" debljine prsta.

5. Odrežite komade debljine od oko 2,5 cm pomoću noža za mazanje kako bi ostale karakteristične "recke".

6. Njoke lagano pospite brašnom i kuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

7. Popržite slaninu na tavi pa ulijte umak od rajčice i dodajte šećer te cijeđene njoke. Prema želji pospite sirom i poslužite.

Pionir hrvatskog fast fooda: "U redovima od 100 metara hamburgere su preprodavali tapkaroši“ Hamby - 6 Hamby - 5 Hamby - 4 +2 Hamby - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju