Iako se na meniju ljudi nalazi već 5000 godina, u Europi se njegova upotreba širi tek posljednjih desetakak. Riječ je o slatkom krumpiru, kod nas poznatijem pod nazivom batat.

Batat spada u skupinu korjenastog povrća, a karakterizira ga velik korijen narančaste boje (nakon što se oguli, naravno) te slatkast okus. Masovno se jede u Americi, Africi i Aziji.

Ako već niste, ovo su razlozi zašto biste ga trebali uvrstiti i vi na svoj jelovnik. Bogat je vitaminima, od kojih su najzastupljeniji A, B, C, D i E. Sadrži i puno minerala, željeza, kalija, fosfora i magnezija. Sadrži i folnu kiselinu, ali i jako malo masti, ali puno beta karotena.

Jača imunitet, povoljno utječe na gušteraću, želudac, bubrege, slezenu i debelo crijevo, a preporučuje se osobito dijabetičarima i drugima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu te sportašima.

Batat se najčešće priprema tako da se kuha ili peče. Što se kuhanja tiče, aroma će mu ostati bolja ako se kuha na pari, malo duže, pa i do 40 minuta, nego u vodi. A peći ga se može narezanog na ploškice, poput pomfrita, u pećnici, pa dobijete vrlo slastan pomfrit od batata. Možete ga napraviti i u obliku pirea.

Batat možete jesti i s korom, a jestivi su i mladi listovi biljke, koji se mogu pripremiti "na špinat".

Isprobajte i batat na indijski s ovim slasnim receptom.

Sastojci:

5 batata
5 češnjaka
5 mrkvi
Maslac
Sol
Drugi začini po želji

Priprema:

Batat prvo dobro operite i očistite koru. Potom ga narežite (neoguljenog) na kolutove. U koliko-toliko istoj veličini i količini narežite mrkve i češnjaka, koje stavite na batat. Stavite u nauljeni pleh (po mogućnosti koristite ghee ili pročišćeni maslac, tradicionalni maslac koji se koristi u Indiji. Možete ga kupiti u trgovinama zdrave hrane ili ga napraviti sami prokuhavanjem maslaca). Začinite curryjem ili drugim začinima po želji. Pecite 40-ak minuta na 190 stupnjeva.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju