Nedavno je u srcu Zagreba, u dvorištu pored kina Europa otkrivena nova zvijezda domaće gastro scene. Basta gourmet bar mjesto je u kojem započinje jedinstveno putovanje za sva osjetila – vrhunski doživalj za nepce i ugodna atmosfera u maštovitom interijeru, pravi su recept za nezaboravna druženja i zabavu.

Punkufer je posjetio Bastu, i naučio raditi pravu napolitansku pizzu! Talijanski pizzaiol Daniele Milone zamijenio je apeninski poluotok i došao Hrvatima pokazati kako se radi pizza u njegovu kraju. Kako bi nam pokazao što je sve potrebno za napraviti jednu foccaciu i pizzu, okupio je pet food blogera, i stavio ih pored sebe uz šank. Odnosno šank na kojem se kuha. Bilo mi je predivno u društvu pet zgodnih foodblogerica, ali je onda Daniele inzistirao da upravo ja ponovim za njim kako se valja tijesto.



Tajna tijesta je inače da odstoji barem 24 sata, a radi se od najfinijeg talijanskog brašna, skupljeg od mjesečeve prašine (zero zero) i kućnog kvasca. Puno podataka, ali je stvarno sjajno, hrskavo izvana, meko iznutra, kak bog zapoveda! Ne, nisam briljirao, stvarno treba puno vježbe, ali bio je gušt barem na trenutak biti onaj o kojem ovisi kad će vam za stol stići vruća pizza!

Gledamo kako nastaju sendviči (pagnuttielli napoletani), pizze, bruschette, poklopljene pizze, i kako se reže i poslužuje vrhunski talijanski pršut San Danielle. Na nečemu što izgleda kao mini sušilo za veš. Apsolutno predivno, dobro da nam nisu dali da ga probamo jer ne bi ostalo mjesta za foccaciu! Sastojci su apsolutno jednostavni, ali pravilnog porijekla.



Sve dolazi iz Italije, od pršuta, preko salse, do bizonske mozzarele. Manje je više, pa nema previše krcanja, osim što sam morao rezati i rukolu za foccaciu, dinstanu pizzu, čisto otkriće – ljubav povrća i špeka zarobljena u slasno tijesto!

Najviše me dojmila ne prevelika krušna peć, od milja prozvana 'Pakao', jer bijelo tijesto u minutu pretvara u sočnu napuhanu taman pečenu pizzu. Ne spominjem vratolomije koje Danielle izvodi s onom lopatom za stavljanje, vrćenje i vađenje pizze jer sam ga odmah htio angažirati kad padne snijeg, ali smo stvarno ostali oduševljeni brzinom i kvalitetom izrade. 



Na kraju, ukus... Dobili smo po komadić od dvije foccacije, ali se poprilično ohladilo dok smo sve to poslikali i snimili i instagramirali... Svejedno, aroma sastojaka i vrhunsko tijesto stvarno pozivaju da provedete ugodan dan u pizzeriji Basta, te popričate sa šefom na talijanskom – lik stvarno rastura!

Sve informacije o Basta gourmet baru možete pronaći na službenoj web stranici i Facebook stranici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju