Znate li što je arboretum? Jeste li ikad posjetili koji i jeste li upoznati s činjenicom da Hrvatskoj postoje samo tri? Mi ćemo vam u ovom članku pokušati dočarati – arboretum Opeka.

Na površini od 64 hektara u Hrvatskom zagorju u općini Vinica, tek 18 kilometara od Varaždina, nalazi se najbogatiji hrvatski arboretum. Za one koji nisu sigurni u samu definiciju arboretuma, on predstavlja nasad raznovrsnog bilja koji služi u edukativne, uzgojne i dekorativne svrhe, a u njemu se proučavaju biološka svojstva i ekološki odnosi drveća i grmlja. U Hrvatskoj postoje tri arboretuma: arboretum Trsteno kraj Dubrovnika, arboretum Lisičine u selu Lisičine kraj Voćina u Slavoniji i arboretum Opeka. Arboretum Trsteno nedavno je stradao u velikom požaru, a arboretum Lisičine iz 1963. godine mlađeg je postanka, pa nema toliku vrijednost. Zato je arboretum Opeka danas u Hrvatskoj najznačajniji i najbogatiji arboretum.

Formiran u 19. stoljeću kao perivoj dvorcu iz 1674. godine, važnost i bogatstvo arboretuma Opeka prepoznati su 1947. godine, kad je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode, a 1961. proglašen je spomenikom vrtne arhitekture.


Dvorac je, nažalost, poprilično zapušten. To će sigurno doprinijeti mističnosti i pomalo jezivoj atmosferi, ako se usudite ući u njegove prostorije. No ako počnete osjećati nelagodu zbog zapuštenog dvorca i mašta vam pretjerano počne raditi, sjetite se da ste usred ogromnog prostora koji obiluje zelenilom i životom te se uputite prema prostranstvu koje će vas svojom jednostavnošću, a opet i grandioznošću, naprosto očarati.



Logično je da će arboretum posjećivati brojni biolozi, ekolozi i ostali zaljubljenici u prirodu kojima je to ujedno i struka. Ipak, svrha arboretuma nije samo edukativna. Ovdje možete doći i bez problema pronaći svoj mirni kutak za čitanje najdražeg romana, slušanje glazbe ili jednostavno opuštanje u svemu što vam se nalazi pred očima. 

S obzirom na to da je sam arboretum nastao u 19. stoljeću, prevladava barokna ideja ostvarena kroz klasični primjer engleskog perivoja. Rađen je prema projektu nizozemskog stručnjaka i danas ga je uz dvorac Opeku nemoguće uspoređivati s ostalim perivojima koji imaju svoje dvorce. Ističe se kao jedinstven primjer vrtne arhitekture i ima najvišu estetsku vrijednost i raznolikost kakvu nema ni jedan naš drugi perivoj.

Zahvaljujući povoljnim ekološkim uvjetima, u Opeki je na relativno malom prostoru skupljeno bilje iz mnogih krajeva Europe i svijeta. Tako na prostoru arboretuma postoji više od 800 različitih vrsta drveća, grmlja, povijuša i cvijeća. Zato preporučujemo da prije dolaska ovamo napunite bateriju fotoaparata, jer vjerojatno ćete ih poželjeti fotografirati baš sve.



Nije lako odlučiti u koje je godišnje doba arboretum najljepši. Ipak, nama je srcu najbliže jesensko ruho, prebogato očaravajućim nijansama žute, crvene, narančaste i zelene, a šuškanje otpalog i suhog lišća pod nogama automatski nas vraća u neka prošla vremena, prepuna sjećanja. Također, tijekom jeseni ovdje slobodno možete ubrati i slatke plodove kestena, a na vama je da odlučite u kojoj su varijanti bolji – kuhanoj ili pečenoj.

Iznenadite obitelj i prijatelje te zajedno posjetite Vinicu i njezin arboretum. Nauživajte se prirode prije nego što ponovno sjednete u ured ili automobil i dišite opet punim plućima, barem na trenutak.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju