Nema sumnje, izlet u Pariz ili Rim divna je stvar s kojom teško možete pogriješiti, no nekad se najbolja odredišta za putovanja nalaze sa "strane“ i teško ih je primijetiti na prvu. Ovo ljeto odlučite se za alternativni izbor i razvikane gradove zamijenite onim manje razvikanim!

1. Colmar umjesto Venecije


Zaboravite na trenutak preskupe vožnje gondolama i posjetite jedan od najromantičnijih gradova starog kontinenta, Colmar. Ovaj francuski grad smjestio se u blizini njemačke granice, a izgleda kao da je izašao iz Andersenove bajke. Prošećite kamenim ulicama ili se provozajte brodom, a izlet začinite dobrim francuskim vinima jer je Colmar jedno od glavnih vinskih središta.

2. Goteborg umjesto Stockholma

Manje "gužvovita“ i jeftinija alternativa glavnom gradu Švedske koju se itekako isplati posjetiti. Kamene ulice kojima dominiraju drvene kuće ostavit će vas bez teksta, a za posebno iskustvo posjetite modernu ulicu Langgatorna koja je poznata kao "mali London“.



3. Köln umjesto Milana

Grad koji je vječno u sjeni Berlina i Munchena star je dvije tisuće godine. Najpoznatiji je vjerojatno po svojoj gotičkoj arhitekturi, a umjesto stajanja u redu kako bi vidjeli slavnu milansku katedralu, posjetite jednako lijepu u Kolnu, koja je čak i viša od one u Lombardiji.

4. Bergen umjesto Kopenhagena

Znate za one slavne kopenhaške obojane kuće? E pa iste takve, možda čak i impresivnije, nalaze se u ovom norveškom gradu u kojem nema turističkih gužvi. Prednost je svakako i blizina nekih od najslavnijih fjordova koje možete posjetiti, a tu je i mogućnost ukrcavanja na vlak koji vozi od Bergena do Vossa i obećava jednu od najljepših vožnji na svijetu.



5. Salzburg umjesto Beča

Baš kao i Beč, i Salzburg je prepun umjetnosti, kulture i povijesti. Poznat je i kao Mozartov rodni grad, pa je prilikom posjete popularno razgledati dom u kojem se rodio mali Amadeus. Naravno, ovdje se održavaju i razni koncerti u čast najpoznatijeg stanovnika, a dovoljno je i lijepo izgubiti se u baroknoj arhitekturi grada.

6. Plzen umjesto Münchena

Preskočite središte Bavarske, najpoznatije po kulturi ispijanja piva i posjetite češki grad Plzen, koji po pivarskoj tradiciji nije ništa nepoznatiji. Tu se proizvodi slavno Pilsner pivo, a glavna atrakcija uz muzej piva svakako je druga najveća sinagoga u Europi.

7. Sofija umjesto Berlina

Iako često zapostavljena, Sofija ima itekako mnogo ponuditi turistima. Kao i Berlin, bogata je poviješću i uličnom umjetnošću. Također, u njoj se "skriva“ i slavna katedrala Aleksandra Nevskog, a usred zime, možete uživati u skijanju na planini Vitosha.



8. Beograd umjesto Istanbula

Glavni grad naših istočnih susjeda svakako bi se trebao naći u planovima putovanja po Europi. Po nekim anketama proglašavan je i europskom prijestolnicom zabave, a dok je dan i ne traje zabava, vrijedi posjetiti tvrđavu Kalemegdan ili se odmoriti na plažama Ade Ciganlije.

9. Ljubljana umjesto Pariza


Ostanimo još malo u susjedstvu, ali umjesto istoka, skoknimo na zapad. Mnogima ljudima Ljubljana nije prvi izbor, ali ako prošećete njenim centrom, obratite pozornost na arhitekturu i živost u ljetno vrijeme, shvatit ćete da vas očekuje mnoštvo zabave. Nakon obilaska centra, preporuka je da svakako posjetite i slavni dvorac.



10. Krakow umjesto Varšave

Umjesto glavnog grada Poljske, zaputite se na jug države i prošećite povijesnim krakovskim ulicama. Zaljubljenici u povijest, posebno u dio koji se odnosi na Drugi svjetski rat ovdje će biti prilično zadovoljni, s obzirom da se u gradu nalazi tvornica Oscara Schindlera, a dva sata vožnje od grada, može se posjetiti i najstrašniji od svih logora, Auschwitz.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju