Tajna je uživanja u dobrom viskiju dodavanje nekoliko kapi vode. Poznavatelji to čine kako bi se istaknule arome, a znanstvenici objašnjavaju da su razlog tome molekule koje se dižu na površinu i daju začinjenu aromu po dimu. Pritom valja naći savršen omjer viskija i vode kako se piće ne bi razvodnilo. Neki obožavatelji cijenjenog pića, kao što je primjerice Anthony Bourdain, viski piju s ledom.

> Poruke konobarima s vilicom i nožem kojih možda niste ni svjesni

Problem nastaje kad led spusti temperaturu viskija i sakrije arome umjesto da ih naglasi ili se piće previše razvodni. Kako bi se to spriječilo, led valja na vrijeme izvaditi žličicom. Neki koriste i granitne kockice koje se ne tope, a hlade piće.

> Kako piti i ne napiti se

Uzo ili ouzo tradicionalno se pije u Grčkoj. Ta se tekuća poslastica koja miriše na anis pije pomiješana s vodom kako bi dobila tipičnu, mliječnu boju. Poznavatelji ga piju bez leda kako se ne bi stvorili nepoželjni kristali. Preporučuje se poslužiti ga u uskoj čaši, a najbolje paše uz male grčke zalogaje – mezze.



Liker od pelina, anisa i komorača s visokim postotkom alkohola bio je tekuća inspiracija Charlesa Baudelairea, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Edgara Allana Poea i drugih slavnih umjetnika iz njihovih krugova. Apsint se pije tako da se na čašu položi široka žlica specifičnog oblika, a na nju se stavlja kockica šećera koji ublažava gorčinu. U barovima koji su specijalizirani za posluživanje apsinta imaju fontane iz kojih polako kapa voda na šećer, topi ga i pada u čašu. Česi ponekad flambiraju šećer kako bi se karamelizirao. Kvalitetan absint poznavatelji piju čist.

   
Sambuca se tradicionalno pije nakon večere poslužena u čaši s s tri zrna kave koja simboliziraju zdravlje, bogatstvo i sreću. Uz taj se talijanski liker veže nekoliko rituala posluživanja. Dok neki predlažu samo jedno zrno kave koje se može i grickati, drugi smatraju da se sambuca mora zapaliti. Ako niste vješti, nemojte to pokušavati kod kuće kako se ne biste opekli. Najprije se mala količina ulije u čašu s kavom i zatim se zapali te pretače u drugu čašu kojom se na kraju i poklopi. Nakon toga se para koja ostaje u čaši može udahnuti, što također može biti poprilično opasno.

> A što s ubrusom? Bonton za svadbe, restorane i važne večere

Limoncello, liker od limunove kore, pije se najčešće ljeti i to dobro ohlađen. Talijani ga poslužuju uglavnom nakon večere, za razliku od cynara, biljnog likera koji između ostalog sadrži i artičoku i pije se kao aperitiv. Miješa se sa sodom i kriškom limuna ili naranče.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju