Dvorac Trakošćan je jedno od najposjećenijih mjesta u Hrvatskom zagorju. Ovo ne čudi s obzirom da ga je ugledni turistički časopis Conde Nast Traveler 2017. godine uvrstio na popis 12 najljepših dvoraca u Europi.

Trakošćansko jezero, pak, koje se nalazi u njegovoj blizini već godinama propada te se polako pretvara u močvaru. Nekoć je ovo umjetno jezero na dodiru Macelja, Ravne gore i Strahinjčice bilo duboko i do šest metara, ali danas je mnogo pliće zbog taloženja mulja.

Slika nije dostupna Putovanja U carstvu Pive: Prekrasni kanjon u Crnoj Gori

Da bi očistili mulj i druge nečistoće Hrvatske će vode u sljedećih tjedan dana započeti ispuštanje vode iz jezera što će trajati dva mjeseca, otkriva Jutarnji list. Bogati riblji fond, a posebice pastrvski grgeč kojim jezero obiluje bit će prebačen u ribnjake u blizini Bjelovara.

Pretpostavlja se da će se u ovom procesu izvaditi 200.000 kubičnih metara mulja koji će biti deponiran na polja oko Bednje. U čišćenje će biti utrošeno oko 15 milijuna kuna, a voda će biti vraćena do proljeća 2022. godine.

Slika nije dostupna Putovanja Selo koje pluta na nekoliko sati od granice: Genijalno jezerce na kojem se peca kroz prozor

Posljednje izmuljavanje Trakošćanskog jezera obavljeno je 1960. godine, piše Jutarnji list.

Trakošćansko jezero dugo je oko kilometra i pol, a površina mu iznosi oko 17 hektara. U ljetnim mjesecima voda se zagrije i do 22 Celzijevih stupnjeva, a tijekom zime površina se zaleđuje te zna ostati smrznuta i po tri mjeseca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju