1. Krekerijada

Kakav bi to bio tulum bez kanapea od krekera i finih dodataka? Zadivite svoje goste kreativnim kombinacijama – na krekere stavite tartarski biftek, kombinaciju svježeg sira i omiljenog voća, ili neko drugo gastronomsko iznenađenje.



2. Palačinke

Ispecite brdo palačinki pa ih napunite (krutim) slatkim i slanim punjenjima, narežite na kolutiće i 'stabilizirajte' čačkalicama. Na raspolaganju vam je sve od mliječnih namaza i humusa, preko omiljenog povrća do dimljene ribe, suhomesnatih proizvoda ili pečenog mesa.

3. Punjenje tortilje
Na isti način možete napuniti i meksičke tortilje, indijske pogačice po imenu naan ili tanke kineske listiće za pripremu tradicionalnih proljetnih rolica.

4. Netipični 'ražnjići'

Štapići za ražnjiće nameću se kao odlično sredstvo u planiranju novogodišnjeg jelovnika jer su dulji i čvršći od čačkalica, a omogućavaju vam 'pikanje' različitih tipova hrane i nakon termičke obrade. Na njih možete 'nabosti' pečene komade mesa, ribe i povrća, pržene kuglice od sira, ili kakvu drugu deliciju.

5. Kokteli iz čašice za rakiju
U malim čašicama za žestoka alkoholna pića možete poslužiti jestive koktele od morskih plodova, povrća i voća, ili čak juhe za otvaranje apetita koje su namijenjene za 'trzanje'. U iste svrhe poslužit će vam i 'kanape' žlice.

>> Gazpacho: Španjolska juha koju možete 'trznuti' iz čašice za rakiju

6. Mini pite

Ako ste vješti u pečenju pita tipa quichea, iskoristite svoj talent za pripremu poslastica od sira, jaja, vrhnja, poriluka i komadića slanine i za svoje novogodišnje goste. Umjesto u velikom kalupu, pite pecite u mini limovima, koji osiguravaju konzumaciju hrane sa samo jednom rukom.



7. Pizza kocke

U najluđoj noći u godini ne morate se odreći niti uživanja u pizzi. Umjesto klasičnih trokuta, ovu ukusnu talijansku poslasticu narežite na manje kocke ili pravokutnike koji će se moći jesti samo s jednom rukom.

U našoj fotogaleriji pronađite kulinarsku inspiraciju za novogodišnji jelovnik. Sve najbolje (jeli)!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju