Riječ je o jednoj od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam.

1. Imunitetna bomba

Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebice je bogat vitaminima A i C, koji jamče zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet te su učinkoviti borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevnih bolesti.

Luk - 2 Hrana i piće Proklijani luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo?

2. Čuvar kostiju i zuba
Ovo povrće zelenih listova sadrži i znatne količine kalcija te vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.

3. Saveznik zdravog srca

Mladi luk saveznik je zdravog srca i krvožilnog sustava. Dobar je izvor kalija te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni tlak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobivanja dijabetesa tipa 2.

4. Otvarač probave
Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.

5. Saveznik fit tijela

U stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.

Varivo od poriluka Hrana i piće 12 najboljih vrsta hrane za probavu bez greške

Mladi luk nezaobilazan je dio proljetnih jela i uskrsnog stola. Njegov blagi ljutkasti okus izvrsno se sljubljuje sa šunkom, kuhanim jajima i drugim delikatesama. Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu jela s mladim lukom.

Hrana koja opušta poput četveroručne masaže Čokolada i bademi Vino Čips od kelja +2 Mrkva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju