Pikantni, osvježavajući ili kremasti umaci savršeno će nadopuniti mirise i okuse roštilja. Pa krenimo... 

Tzaziki 

U Grčkoj je omiljen i tzaziki, osvježavajući spoj krastavaca, jogurta i češnjaka, a za bolju aromu dodaje se i usitnjeni kopar. Prije posluživanja dobro ga ohladite i uživajte u spoju lepinje, pečenog mesa i aromatičnog jogurta.

2 češnja češnjaka zdrobite u mužaru i zatim ga pomješajte s 2 šalice masnijeg jogurta, 2 žličice maslinova ulja pa posolite i popaprite. Krastavac izribajte i iscjedite. Zatim ga pomješajte s ostalim sastojcima, dodajte malo sjeckanog kopra te prema želji dodajte bosiljka.

Pekmez od luka

Osvježavajuće, ali slatkaste note pekmeza od luka čine ga idealnim kandidatom za ljutkaste mesne uštipke, pljeskavice ili burgere. Za temeljni recept poslužit će 500 g ljubičastog luka ili ljutike, 50 ml maslinova ulja, žlica maslaca, 50 g smeđeg šećera, sol papar i 1 dl crnog vina. Kako ga pripremiti, pogledajte ovdje.

Humus

Za humus pripremite: 1,5 šalicu kuhanog slanutka, 1 žličicu tahinija, 2 žličice soka od limuna, 2 žličice maslinovog ulja, 1 nasjeckani češanj češnjaka, sol i svježe mljeveni papar. Pomiješajte sve sastojke u blenderu ili izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte soli i papra po želji, a ako vam je smjesa pregusta dodajte malo vode od kuhanja slanutka ili vode iz limenke.

Humus, popularni namaz od slanutka, sezamove paste (tahini), češnjaka, maslinova ulja i limuna mamac je za mnoge ljubitelje finih zalogajčića, a odličan je uz povrće ili meso sa žara. Ako vam dosadi klasični recept, isprobajte i humus na malo drugačiji način.

Muhammara 

Pecite 3 crvene paprike na 200 °C oko pola sata uz povremeno okretanje dok ne pocrne. Stavite ih u posudu, prekrijte čistom krpom pa ogulite i očistite od sjemenki kad se ohlade. Zgnječite ih u mužaru ili izmiksajte štapnim mikserom s 50 g krušnih mrvica, 1/2 žlice limunova soka, žličicom kumina, mljevene ljute paprike, 50 g sjeckanih oraha, žlicom soka od nara i 2 žlice maslinova ulja. Na kraju umiješajte sitno sjeckani češanj češnjaka.

Domaći kajmak

Uz đevrek, pljeskavicu ili ćevape nema do finog kajmaka, a ta se kuglica čistog užitka, srećom, može pripremiti i kad se trgovine zatvore ili je nema na policama. Recept potražite ovdje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju