Koliko ste puta tražili idealnu destinaciju za vikend odmor? Nešto tu za uglom, da ne treba puno putovati, da nije preskupo i da je ludo zabavno? Znamo. I mi svako malo okrenemo glavu u tom smjeru. No, sada je potrazi stigao kraj. Samo za vas pronašli smo 5 mjesta u susjedstvu idealnih za vikend odmor. A oni najbrži, oni koji prvi rezerviraju smještaj, na poklon dobivaju veš mašinu s punicom gratis.



1. Pečuh

Tko bi ikada pomislio da bi se Pečuh mogao naći na bilo kakvoj listi osim na onoj o dosadnim gradovima u kojima stoluju Mađari? No zapravo, Pečuh je puno više od dosadnjikavog mjesta. Ovo je grad prepun povijesnih znamenitosti koje svjedoče o bogatoj povijesti mađarskog naroda.

Jedna od glavnih gradskih atrakcija Franjevačka je crkva koja je tijekom turske vladavine ovim područjem bila prenamijenjena u džamiju. Ovo je sigurno jedina katolička crkva na svijetu koja u svojim podrumima skriva tursko kupatilo.

Iz Pečuha potječe i jedna od najpoznatijih tvornica porculana u svijetu. Nadaleko poznata Zsolany tvornica osnovana je 1853. godine i ubrzo nakon svog otvaranja njezino posuđe postalo je traženo u svim dijelovima svijeta.

Središnji trg skriva i najznačajniji primjerak otomanske arhitekture u Mađarskoj. Punih 200-tinjak godina Turci su vladali gradom i okolnim područjem i na njega ostavili značajan trag. Iako je grad prepun prekrasnih arhitektonskih ostvarenja, u njega se prvenstveno dolazi kako bi se dobro jelo i pilo; drugim riječima zabavljalo.

Pečuh je studentski grad te ne treba čuditi velik broj barova, pubova i restorana s poprilično niskim cijenama, barem što se tiče našeg standarda. Sve u svemu, Pečuh je grad kojem treba posvetiti jedan vikend ove godine.

2. Novi Sad

Nije vam do duge vožnje do Beograda, a htjeli biste saznati o kakvoj to zabavi svi pričaju? Onda je Novi Sad pravi grad za vas. S razlogom ga zovu Beograd u malom. Novi Sad poznat je po svojoj ležernosti, dobroj rakiji, vrhunskim vinima i neizostavno dobroj klopi.

No, ajmo redom. Ljubitelji arhitekture i povijesnih građevina doći će na svoje kratkom šetnjom kroz centar grada. Sam centar prepun je povijesnih građevina, ali u većini njih danas su smještene razne trgovine čije je radno vrijeme skoro pa non-stop.

Najvrednija novosadska građevina je Sinagoga koja je druga po veličini sinagoga u Europi, odmah do one u Budimpešti. Nedaleko središta znamenita je tvrđava Petrovaradin. Utvrda na brdu iznad samog Dunava najviše je služila za smještaj vojske. Danas se u njoj nalazi Muzej Novog Sada s postavom posvećenom oružju, ali i prikazom namještaja kroz povijest utvrde.

Ali, zapravo se u Novi Sad ne dolazi zbog povijesti i kulturnog uzdizanja. Budimo realni, Novi Sad je grad u koji se dolazi dobro napiti i uživati u neopisivo dobroj hrani. Razna tradicionalna jela popraćena redovima rakije i zaslađena dobro starom ciganskom glazbom? Mi smo uvijek za. No, imajte na umu da je ovaj grad iznimno popularan te da zabave ovdje ne traju do jutra. One se u većini slučajeva otegnu do drugi dan uvečer. Stoga, u Novi Sad po dobro staro razbijanje čaša o pod.

3. Graz

Iako bi se moglo reći da je Graz jedan od kulturnijih gradova u našoj okolici, to zapravo i nije baš tako. Puno puta smo imali priliku uvjeriti se upravo u suprotno. No, nećemo ga suditi po tome. Jer, ono što je jednome kulturno, drugome je krajnje idiotski.

Graz je grad u kojem se nastanila poveća populacija pripadnika naroda s prostora bivše države. A uz nas ima tu svih i svakoga. Nema takvog grada u tolikoj blizini koji se može pohvaliti tolikom raznolikošću naroda i rasa. A samim time i zabava je predodređena na uspjeh.

Graz je zapravo nepravedno zapostavljen od strane turista, posebice nas. Svi ga doživljavamo kao idealnu šoping destinaciju, no grad zapravo nudi puno više. Od prekrasno ukrašenih pročelja zgrada, predivnih crkvi, nezaboravnog Schlossberga i pogleda na grad do galerija u kojima ćete pronaći neka od najljepših djela na svijetu. On je zapravo studentski grad u kojem studira trećina svih studenata koji dolaze izvan Austrije. I to su temelji na kojima počiva dobra zabava.

Ako ste u potrazi za destinacijom u kojoj ćete nesmetano moći savijati ruke u stilu odvrtanja žarulja, onda znate gdje trebate. Posebice ako se bojite da će vas netko uhvatiti u zlodjelu. Zbog velikog broja doseljenika iz naših krajeva (čitaj BiH, Hrvatska, Srbija) diljem grada otvoreni su kafići i barovi u kojima se vrte neizostavni narodnjaci, temelj kulture svakog gastarbajtera. I upravo se u njima odvijaju neke od najboljih zabava na području grada.

> Nekad šoping meka danas raj za turiste zbog kojeg ćete zavoljeti putovanja

Oni željni malo stranijeg utjecaja uputit će se u neki od mnogobrojnih pubova u kojima će moći uživati u dobrom pivu. Zato, svi u Graz na tečaj elektrotehnike.



4. Ljubljana

Tko nije bio u Ljubljani taj nije bio ni u Sloveniji. Glavni slovenski grad jedan je od glavnih turističkih aduta malene Slovenije. S razlogom. Smješten na rijeci Ljubljanici, Laibach, kako je stari naziv za Ljubljanu, oduševit će vas legendama koje se vežu za njega.

> Odmor iza ugla: Kako provesti vikend iz snova u šarmantnoj Ljubljani?

Najzanimljivija od svih svakako je ona o zmaju. Sama legenda kaže da je grčke mitske junake Argonaute na ovom mjestu napala zvijer iz jezera. Nakon duge i žestoke borbe, u pomoć im je priskočio seljak Jazon koji je uspio savladati čudovište i osloboditi Argonaute. Zmaj je ubrzo postao simbol grada. Uz zmaja, glavni simbol grada je Tromostovje, odnosno tri mosta koja se spajaju u jedan. Ovo je pravi primjer kako možete približiti rijeku gradu i njegovim stanovnicima.

Iznad središta nalazi se Ljubljanski grad, srednjovjekovni dvorac na Grajskem griču. Do vrha brda, na kojem se nalazi dvorac, možete se popeti pješice stubama ili uspinjačom. Ljubljana je isto tako studentski grad koji će vas oduševiti svojom pristupačnošću i ljubaznošću stanovnika.

> Ljubljana; Kako besplatno uživati u slovenskoj prijestolnici

Iako je grad lijep tijekom svakog godišnjeg doba, najviše će vas oduševiti tijekom ljeta, kada se uz Ljubljanicu postavljaju mnogobrojne terase na kojima ćete moći upoznati putnike iz svih dijelova svijeta.

Ljubljanica je prava žila kucavica. Svake nedjelje uz njenu desnu obalu, malo niže od Tromostovja, održava se sajam starina na kojemu možete pronaći predmete iznimne vrijednosti. Studentski grad automatski znači i grad zabave. Najbolja mjesta za zabavu su Mestni trg, Cankarjevo nabrežje i kompleks bivših vojarni, Metelkova. Naravno, tu su i Križanke, bivši samostan u kojem se skoro svakog vikenda odvijaju brojni koncerti.

5. Verona

Grad ljubavi, romantike te Romea i Julije. Nitko ne može s punom sigurnošću reći zašto je Shakespeare radnju svog remek djela smjestio upravo u ovaj grad, ali zato se može reći da mu je time donio planetarnu popularnost.

Verona je tisućama godina važno mjesto talijanskog sjevera. Od rimskih vremena, o čemu svjedoči arena u samom centru, do današnjih dana kada je Verona upravno središte. Ovdje se nalazi mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika; Augustovo kazalište, most od kamenog zida i Gavijev slavoluk samo su malen dio bogate ostavštine iz doba Rimskog carstva. Tu je još i mauzolej obitelji Scaligeri, romanička crkva San Zeno Maggiore, crkva San Lorenzo, palača Castelvecchio, Loggia del Consiglio i mnogi drugi koji svjedoče o bogatoj povijesti. Mogli bi tako nabrajati do jutra.

> Magična Verona: Provedite vikend u gradu Romea i Julije

No ipak, u Veronu se prvenstveno dolazi zbog jedne stvari. A to je da vam Julija podari sreću u ljubavi. Ispod balkona na kojem je Julija izgovorila one slavne riječi "Romeo, o zašto si Romeo", nalazi se brončana statua Julije za koju se veže legenda o vječnoj ljubavi. Navodno, ako uhvatite Juliju za desnu dojku očekuje vas dug život pun ljubavi. Isprobali jesmo, zaljubljeni nismo. No, to ne znači da ne treba dalje vjerovati.

Verona je puno puta bila zanemarivana zbog obližnje Venecije, ali i to se polako mijenja. Ovdje se dolazi uživati u dobroj hrani, vrhunskim vinima i prekrasnim vidicima. A upravo je talijanska kuhinja jedan od glavnih razloga zašto biste Veronu trebali uvrstiti na svoj popis destinacija u kojima trebate provesti vikend. Savjet za kraj. Italija je skupa, stoga ponesite malo više eurića sa sobom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju