Ako se ovog ljeta planirate zaputiti u Istru, ali još niste sigurni u lokaciju, pogledajte ovaj popis 15 najljepših istarskih plaža i možda vam pomogne odlučiti kamo ćete. Odabir nam je pomogao napraviti Gregor Balažic, autor projekta Beachrex, najveće online baze hrvatskih plaža, a predstavili smo vam već plaže na kojima možete s ljubimcima, nudističke, obiteljske, skrivene ili pak one na kojima vlada gužva



1. Plaža Havajka, Pula

S razlogom nosi svoje ime, jer valovi koji je zapljuskuju podsjećaju na one popularnog otočja na Pacifiku. Zbog tih valova izrazito je popularna među mladima, a s obzirom na to da je poprilično mala, duga svega 30 metara, na njoj je ljeti poprilična gužva. Pogodna je za čitavu obitelj, a ovdje možete plivati, roniti, pecati ili skakati u more sa stijena.

2. Plaža Biondi, Rovinj

Još jedna idilična istarska plaža koja privlači velik broj kupača. Veća od prethodne, za nekih 10 puta, pa na njoj ima mjesta i za nekoliko molova s kojih možete uskočiti u more ili se raširiti po njima i sunčati, a imate i šljunčani prilaz. Najbolje od svega ipak je pogled na starogradsku jezgru Rovinja. Ovdje nema hlada pa ponesite suncobran.

3. Plaža Kanegra, Savudrija

Šljunčana plaža idealna je za cijelu obitelj, a borovi omogućuju hlad ako se spremate za cjelodnevni boravak uz more. U blizini su i igralište za djecu, restoran i kafić te autokamp.

4. Plaža Bijeca, Medulin

Želite li se sakriti u hladu pod borovima ili se pržiti na suncu, ovdje možete oboje. Duga pješčana plaža u Medulinu nudi vam sve što vam može zatrebati na ljetnom odmoru, a dostupna je i invalidima. Ako vam kojim slučajem dosadi more, tu je i bazen.



5. Plaža Lanterna, Poreč

Predivna stjenovita plaža s molovima, kamenim prilazom i šljunkom idealna je za obitelj. Ima igralište za djecu, ležaljke, restoran i kafić te pogled na nepregledna morska prostranstva. Duga je kilometar, a nije krcata kupačima.

6. Plaža Mala Kolumbarica, Premantura

Ova plaža stvorena je za ovisnike o adrenalinu. Njene visoke stijene idealne su za skakanje u more , ali i za one željne sunčanja. Na jednom dijelu stijene su niže pa omogućuju "normalan" ulaz u vodu.

7. Plaža Palud, Rovinj

Još jedna plaža za avanturiste sa stjenovitim i šljunčanim prilazom. U blizini je ornitološkog rezervata Palud koje možete obići u pauzama između bućkanja u moru. Na njoj nije neka gužva ni u špici sezone, pa ako želite mir, potražite ga ovdje.

> Vaš raj tik uz more: 5 hrvatskih plaža na kojima se isplati iznajmiti smještaj

8. Plaža Runci, Valbandon

Obiteljska plaža ima šljunčani prilaz u more i molove, a prirodni hlad tijekom cijelog dana omogućit će borovi. Tu je i igralište za djecu, restoran i kafić, a smještaj u blizini, svega 500 metara dalje, možete birati: hotel, apartmani ili kamp.

9. Plaža Pješčana uvala, Pješčana uvala

Popularna je među kupačima vjerojatno zbog kombinacije mekog pijeska i borova koji omogućavaju skrivanje u hladu, a i riječ je o gradskoj plaži u samom centru. Ima igralište za djecu, a dostupna je i invalidima.



10. Plaža Maslinica, Rabac

Plaža je ljeti poprilično puna, što i nije čudo s obzirom na sve sadržaje koje nudi. Restoran, plesalište, bazen, vodeni tobogan, igralište za djecu … Hotel je odmah u blizini, ali i brojni apartmani.

11. Plaža Školjeta, Kavran

Kamena plaža duga svega 100 metara nije prekrcata kupačima, a najviše privlači avanturiste zbog svog stjenovitog prilaza. Ako vas privlači ova predivna plaža, a niste avanturističkog duha, ne brinite, postoji i šljunčani ulaz u more. Nema popratnih sadržaja pa je idealna za one koji žele malo pobjeći od svega.

12. Plaža Sveta Marina, Marina

Do smaragdnozelenog ili tamnoplavog mora stići ćete skokom sa stijena ili šetanjem po šljunku, a okrijepu potražite u restoranu ili kafiću. Ova slatka mala plaža ljeti je dosta popunjena, a prigodna je za obiteljsko ljetovanje.

13. Plaža Zambratija, Zambratija

Za one koji vole pijesak, ova je plaža san iz snova. Još svakih nekoliko metara iz pijeska "izvire" male stijene na koje možete sjesti. Na njoj nije prevelika gužva pa uvijek možete naći mjesto za svoj ručnik, a tu su restoran, igralište za djecu i najam ležaljki.  

14. Plaža Zelena laguna, Poreč

Kamena plaža ostavlja dovoljno mjesta za svačiji ručnik, a uz more su stijene, no ima i stijena i šljunčani prilaz, kao i molovi. Ovdje ljetni zna biti gužva



15. Plaža Zlatni rt, Rovinj

Stjenovita plaža idealna je za avanturiste, a na njoj ljeti nije gužva. Duga je oko kilometar, a uz nju je i restoran. Hlad možete potražiti u borovima koji je okružuju. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju