Na samom jugu balkanskog poluotoka smjestila se zemlja koja gotovo nikom nije ucrtana na turističke mape. Nije previše popularna među putnicima, ali nakon što pročitate sljedeće razloge, kladimo se da ćete dobiti želju za odlazak u Bugarsku.

Iako je dio Europske unije već gotovo 10 godina, radi se o zemlji koja među turistima, posebno onima sa zapada i nije nešto popularna. Uz Rumunjsku, radi se o najsiromašnijoj članici EU, ali Bugarska ima brojne neotkrivene adute i zaslužuje priliku za posjet. Prekrasne planine, plaže na obalama Crnog mora, jeftina hrana i cuga, samo su neki od njih, tako da Bugarsku svakako ucrtajte na svoju turističku mapu.

1. Morska obala je čudesna

Ok, naravno da se s Jadranom malo što može mjeriti, ali popularna Sunčana plaža, Irakli (dijelom nudistička) i plaža Silistar, koje se nalaze na obali Crnog mora, dobro će vam doći u tople dane.



2. Savršena hrana s roštilja

Nadaleko je poznato kako sve zemlje Balkana imaju sjajan roštilj, pa tako ni Bugarska za njima ne zaostaje. Pljeskavice i ostali specijaliteti tope se u ustima, a još su i jeftini.

3. Veličanstvena priroda

Gdje god se van gradova okreneš, same ljepote. Bilo da je riječ o nepreglednim planinama po kojima možete dugo pješačiti, ili o već spomenutoj obali.

4. Većina znamenitosti je besplatna

U redu, ovdje nema Louvrea, ali manje-više sve znamenitosti kojih u Bugarskoj ima, su besplatne. Bilo da obožavate razne galerije ili srednjovjekovne crkve, ni za jedno nećete platiti upad.



5. Piće se poslužuje od '0 – 24'

Bio ručak, večera, jutro ili neko drugo doba dana, ovdje se alkohol stalno toči. Bugari vole piće, ali su i oprezni s njim, pa na ulici nećete baš vidjeti mlade 'ubijene' od alkohola.

6. Bugari su vrlo opušteni i srdačni

Svi koji su bilo u Bugarskoj slažu se u jednom: Bugari su nevjerojatno prijateljski nastrojeni i dat će sve od sebe da vam na najbolji način predstave svoju kulturu, kojom se ponose. Djedovi, bake, studenti, konobar: ljubazni su svi od 7 do 77.

7. Uspješno ćete savladati strah od visine

Kopitoto, sedam brežuljaka Plovdiva, sedam Rilskih jezera… Pogled s ovih visina bit će dovoljni da vam odagnaju strah, ili ako ste avanturist, da u vama pobude želju da ih sve obiđete…

8. Čak je i pogled s nekih od crkava spektakularan

Bugarska je zemlja i brojnih manastira, napravite izlet u neki od njih i uživajte u čudesnim pogledima na okoliš.



9. Plesati ne morate samo u klubovima

Naravno, možete i tamo, ali ovdje se ljudi često penju i na restoranske stolove čim počne svirati glazba, pa se nemojte sramiti pridružiti.

10. Sir, sir, sir, svugdje oko vas je sir!

Nakon par dana u Bugarskoj, sir će biti vaše srednje ime. Rajčice, meso, pašta, sir ide gotovo svugdje, i to ponajviše feta, za koju kaže da je ovdje bolja nego u Grčkoj.

11. Hrana je jeftina

Obilan obrok uz piće stajat će vas oko 50 do 60 kuna. Naravno, cijena varira od mjesta do mjesta, ali generalno, sve je jako jeftino.

12. Miks starog i novog daje poseban doživljaj

Primjerice, rimski ostaci u Sofiji stoje odmah nasuprot modernih zgrada. Razgledavanje grada stoga nikad nije dosadno, jer ćete vidjeti mnogo različitih stilova, od davnih vremena pa sve do danas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju