Pogled koji se prostire s ceste koja vodi uz istočnu obalu Istre jednako je očaravajući kao i jedna od najpoznatijih šetnica u tom kraju – Lungo Mare. Vožnja obalnim putem, od Opatije prema gradiću Plominu, u čijoj je blizini smješten naš hotel, bila je ispunjena prekrasnim pogledom na more.

Mecedes A-klasa Mecedes A-klasa (Foto: Sandro Sklepić)

Čim smo stigle u hotel Flanona, najprije nas je privukla terasa restorana koja se nalazi na 246 metara nadmorske visine. Iako inače nismo jutarnji tipovi, znale smo da je to mjesto na kojemu je izlazak sunca nevjerojatan doživljaj. Zato smo sutradan kavu popile već uz izlazak sunca. Pogled na Kvarnerski zaljev, Cres i Lošinj na dlanu te miris mora u svježem primorskom zraku razlozi su zbog kojih nam nije žao što smo ustale u ranu zoru.

Gledajući na more, uhvatila nas je želja da odemo na plažu, a s obzirom na to da još nismo uhvatile ljetnu preplanulost, željele smo se okupati prije nego što zaista zaprži. U Mošćeničkoj Dragi, koja se nalazi na 15 kilometara od Opatije, smjestila se jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj, koja je prema popularnoj turističkoj stranica European Best Destinations proglašena i jednom od 66 najljepših u Europi.

Moščenička Draga Moščenička Draga (Foto: Nova Studio)

Od kupanja smo ogladnjele i krenule u potragu za pravim istarskim pjatom. Uz nevidljivog suvozača u novoj Mercedes A-klasi koji ispunjava raznolike želje nije nam bilo teško pronaći savršenu lokaciju. Dovoljno je uobičajenim govorom poput “Hoće li biti sunčano sutra u Istri?” zatražiti i dobiti vremensku prognozu. Isto tako dovoljno je reći “Hej, Mercedes, vruće mi je” i temperatura klima-uređaja bit će namještena na ugodnih 20,5 °C.

Mercedes A-klasa Mercedes A-klasa (Foto: PR)

U ugodnoj temperaturi stigli smo u štanciju Stare staze, pravi izbor za nas koje volimo kombinaciju modernog i tradicionalnog. Dočekali su nas s platom istarskih gušta poput carpaccia od boškarina, složenca od balanzana i mladog sira, moussa od sira i tartufa te finog istarskog pršuta. Za glavno jelo kušale smo pačja prsa s reduciranim umakom od porta i aceta balsamica na rukoli te file od brancina pečen u vakuumu i poslužen na posteljici od celera i ostalog povrća. Zatim smo brk omastile raviolima punjenima bijelom ribom u umaku od škampa i na kraju sladoledom od tartufa. Ako se tad nismo nauživale tartufa, onda nećemo nikad.

Carpaccio od boškarina, složenac od balanzana i mladog sira, mouss od sira i tartufa te fini istarski pršut, Stare staze Carpaccio od boškarina, složenac od balanzana i mladog sira, mouss od sira i tartufa te fini istarski pršut, Stare staze (Foto: Sandro Sklepić)

Od hrane nismo mogle disati, pa smo otišle uhvatiti malo svježeg zraka u srcu Prirodnog parka Učka. Do njega nas je dijelilo samo 30 minuta vožnje i vijugava cesta okružena zelenom oazom. Na perivoju Poklon, koji je najviša točka do koje se može doći automobilom, još smo jednom uživale u prirodnim ljepotama i pogledu na Kvarnerski zaljev prije nego što nas put odnese na neke nove, zanimljive ceste.

Prirodni park Učka Prirodni park Učka (Foto: Nova Studio)  

 

Po najljepšim cestama Hrvatske vozimo se u novoj Mercedes A-klasi koja je znatiželjna poput nas. Otkrijte kamo će nas dalje odvesti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju