Želite li se odmoriti od proizvoda životinjskog porijekla, dobar izvor proteina možete pronaći i u namirnicama biljnog porijekla. Pritom se leća nameće kao logičan izbor.

U stotinu grama te kuhane mahunarke nalazi se oko 9 grama bjelančevina koje grade mišiće i osiguravaju pravilan rad organizma.

Leća je uz to bogata prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju probavu te snižavaju razine lošeg kolesterola. Povrh svega, bogata je vitaminom B i ugljikohidratima koji tijelo opskrbljuju prijeko potrebnom energijom i dugotrajno ga zasićuju.

Iako se u Aziji i starom Egiptu jela još prije 4200 godina, u hrvatskoj je kuhinji relativno zapostavljena, što je prava šteta. Na tržištu se može pronaći nekoliko vrsta koje su namijenjene različitim vrstama jela.

Leća - 1 Leća - 1 (Foto: Shutterstock) >

Zelena leća ima lagani papreni okus, nakon termičke obrade ostaje al dente te se zato smatra idealnim izborom za različite salate. Poželjno ju je namočiti u vodi prije kuhanja te termički obrađivati oko 45 minuta.

Žuta leća
zahtijeva kratku termičku obradu, odnosno oko 20 minuta. Dobro se slaže s orijentalnim začinima poput curryja, kurkume i kajenskog papra. Od nje možete raditi variva, umake i namaze.

Crvena leća ima blagi i lagano slatkasti okus, a skuhat će se za 15 do 20 minuta. S obzirom na to da ju je nakon termičke obrade vrlo lako raskuhati, koristi se za zgrušnjavanje juha i različitih variva. Od nje je lako napraviti pire ili umak.

Smeđa leća vrlo je fleksibilna namirnica. Izvrsno se sljublje s lukom, maslinovim uljem i rajčicama, zbog čega se može koristiti za pripremu svega, od namaza i umaka do salata i variva. Kuha se u prosjeku oko 45 minuta.

Crna leća izvrsno odgovara uz češnjak i gorko povrće. Zahtijeva dugotrajniju termičku obradu, odnosno kuhanje od minimalno 30 do 40 minuta.

Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja Falafel Slanutak Popečci od slanutka s kurkumom +1 Varivo od slanutka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju