Do Budimpešte iz Zagreba treba svega 3 do 4 sata vožnje automobilom zahvaljujući čemu je kraljica toplih i ljekovitih kupki sjajna vikend-destinacija, ali obzirom na sadržaje koje nudi ima se što za raditi i duže, najbolje cijeli tjedan.

Tradicija opuštanja u termalnim vodama u Budimpešti datira još iz prvog stoljeća. Mađarske banje jednako su popularne, ako ne i popularnije od neodoljive kuhinje – a oni koji jednom probaju taj užitak požele se vratiti. Zašamaraju vas ručnikom, nakon čega ste im zahvalni: Što je to tako čarobno u mađarskim banjama - pitaju se samo oni koji ih još nisu posjetili. 

Kupelji je puno, a osim po uređenju i sadržajima razlikuju se i prema cijenama te gužvama, ovisno o tome zalaze li ondje lokalci ili turisti. Neke od njih su otvorene i noću, a ponegdje su određeni dani u tjednu rezervirani za žene ili muškarce.

Preko tjedna gužve su manje, a cijene nešto niže. Odlučite li se za Széchenyi ili Gellért isplati se probuditi ranije i ostati od između 6 i 9 sati jer tada ima najmanje turista. Kupanje u vrućoj vodi na otvorenim bazenima osobit je doživljaj tijekom tmurnih zimskih dana, a većina banja (osim Veli Bej i Király) omogućuju kupanje vani. Nudizam nije dozvoljen, ali u termama Rudas je dopušten danima koji su rezervirani samo za žene ili samo za muškarce.

Jedno od iskustava je snalaženje u labirintima koji vode od bazena do ormarića i sauna, ali na to ne treba gledati kao na gnjavažu nego istraživanje. Temperature vode najčešće variraju od 30 do 40 stupnjeva, a korištenje hladnih bazena i sauna je većinom uključeno u cijenu.

Osim kupaćeg kostima trebat će vam i japanke i ručnik, kao i kapa za kupanje poželite li koristiti bazene. Najveći obožavatelji ljekovitih voda koje obiluju mineralima odlaze u Széchenyi, Rudas, i Lukács, gdje se mogu i piti pa i ponijeti kući ako ponesete bocu. Sve banje osim Király dostupne su i u invalidskim kolicima.

Rudas Rudas (Foto: AFP)

Rudas

Izgrađene u 16.stoljeću, Rudas su najbolje turske toplice u Budimpešti. Posebne su zbog osmerokutnog bazena i kupole izrađene od obojenog stakla te masivnih stupova. Kompleks nudi termalne bazene, parne kupelji te saune. Na raspolaganju je 11 unutarnjih i jedan vanjski bazen. Nemojte propustiti kupanje na krovu u kupoli, a provjerite i da li vaša ulaznica uključuje kupanje u vanjskim i unutarnjim bazenima.

Tijekom tjedna, sve dane osim utorka, koji je ženski dan, samo je muškarcima dozvoljen ulaz u turski dio. Tijekom vikenda vrve turistima, ali drugim danima se „lakše diše“. Ulaznica je oko 120 kuna, a radno vrijeme im je od 6 do 20 sati od ponedjeljka do nedjelje. Petkom i subotom je noćno kupanje od 22 do 4 sata.

Gellért

Kupanje u termalnim vodama secesijskog Gellert spa usporedivo je s kupanjem u katedrali. Unutarnji bazeni najljepši su u Budimpešti gdje se glavni bazen nalazi ispod veličanstvene staklene kupole prepune mozaika i vitraja, a okružen mnogim kipovima. Stoga ne čudi da su gužve uobičajene osim u rana jutra. Dva su vanjska i osam unutarnjih bazena, a na raspolaganju je i sauna. Gellért je otvoren od 6 do 20 sata. Cijena ulaznice je oko 135 kuna.


Lukács

Smještena u zgradi s veličanstvenom arhitekturom iz 19. stoljeća kupelj Lukács ima raznovrsne bazene, kako vanjske (dva) tako i unutarnje (četitri). Mala je oaza zdravlja, a ljekovita voda dolazi iz izvora pećine János Molnár, za koju se smatra da je među najkvalitetnijima u gradu. Gužve su česte, a na raspolaganju su termalne kupke, slana soba te svijet sauna. Temperatura vode kreće se između 22 i 40°C. U ponudi imaju i raznovrsne masaže. Radno vrijeme im je od 6 ujutro do 22 sata, a cijena ulaznice je od 90 do 105 kuna, ovisno o tome idete li vikendom ili tijekom tjedna, treba li vam ormarić itd.

Budimpešta Budimpešta (Foto: Getty Images)

Széchenyi

U neobaroknoj golemoj zgradi iz sagrađenoj u 1913. godini a smještenoj u samom gradskom parku nalaze se Széchenyi spa, najpopularnije terme u Budimpešti – i najveće u Europi. Godišnje ih posjećuje 1,7 milijuna ljudi, a lokalaca gotovo da nema. Gužve su uobičajene. Ovaj spa ima 15 unutarnjih i 3 vanjska bazena. Cijena je oko 120 kuna. Na raspolaganju su brojni ljekoviti tretmani i masaže. Rade od 6 do 19 sati, a vanjski bazeni su otvoreni do 22 sata.

Király

Király ima četiri unutarnja bazena s temperaturom vode između 26 do 40 stupnjeva i jedan vanjski s vrućom vodom koji se koristi za toplih mjeseci. Prva su turska kupelj sagrađena još 1565. godine, a odišu štihom prošlih vremena. Turci su izgradili taj kompleks na izvan centra i gradskih izvora termalne vode u slučaju opsade. Infrastruktura je u tipičnom turskom stilu s osmerokutnom staklenom kupolom i osmerokutnim bazenom. Radno vrijeme im je od 9 do 21 sat a cijena ulaznice je oko 70 kuna. Gužve su uobičajene, ali ne posjećuju ih samo turisti.

Veli Bej

Veli Bej je za Osmanskog carstva bila najveća i najljepša kupelj u Budimpešti,a nakon nedavne renovacije moderno i tradicionalno se spojilo u harmoničnu cjelinu. Turske kupole i prekrasni lukovi vode do staklenog krova pod kojim su parne kupelji i saune. Veli Bej su jedine banje koje vodi rimokatolički red, ali ne da bi profitirali – zbog čega su jedne od najjeftinijih u gradu. Na raspolaganju je sedam bazena. Ulaznica je 60 kuna, a otvoreni su od 6 sati ujutro do podneva te od 15 sati do 21.

Dandár

Dandár je pod radarom turista pa predstavlja jedno od najautentičnijih iskustava u Budimpešti. Prekrasna banja nalazi se u art deco zgradi iz 1930. godine. Vrući vanjski bazen pravo je utočište za sumornih zimskih dana. U susjedstvu se nalazi muzej Zwack Unicum, u kojem se proizvodi i prodaje poznati mađarski biljni liker. Dandár ima 3 unutarnja i 2 vanjska bazena, a gužve su uobičajene. Cijena je od oko 60 kuna. Od ponedjeljka do petka rade od 6 do 21 sat, a vikendom od 8 do 21.

“Nestvarna” zemljana kućica za odmor na samo sat i pol od Zagreba Zemljanka u Ljutomeru - 4 Zemljanka u Ljutomeru - 3 Zemljanka u Ljutomeru - 6 +7 Zemljanka u Ljutomeru - 7