Kvinoja se obično kuha petnaestak do dvadesetak minuta u loncu s vodom u omjeru 1:2. Prije kuhanja ispere se u hladnoj vodi, a nakon kuhanja začinjava i sljubljuje povrćem te drugim sastojcima.

Želite li unijeti više okusa u kvinoju, umjesto u vodi, kuhajte je u nekoj vrsti povrtnog, ribljeg ili mesnog temeljca po istim pravilima.

Kvinoja - 5 Kvinoja - 5 (Foto: Getty Images)

Oni koji uistinu vole eksperimentirati s okusima i neobičnim kombinacijama kvinoju mogu skuhati u soku od ananasa. Ovako pripremljenoj kvinoji dat ćete dodatnu slatkoću koja će se izvrsno sljubiti s piletinom, kozicama, paprikama, orašastim plodovima ili avokadom.

Ne zaboravite, kvinoja je supernamirnica koju su Inke nazivale žitaricom bogova, iako je tehnički riječ o pseudocerealiji. Ona predstavlja odličan izvor bjelančevina (11 grama proteina na 85 grama kvinoje), prehrambenih vlakana, folata, mangana, magnezija, željeza i drugih korisnih nutrijenata.

Ekspandirana kvinoja koja se može kupiti u prodavaonicama sa zdravom hranom izrazito je ukusna s mlijekom i žitaricama ili jogurtom i svježim voćem. Prethodno ju ne treba kuhati, dovoljno je pričekati nekoliko trenutaka da omekša. 

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu jela s kvinojom.

Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura Noirmoutier - 1 Noirmoutier - 4 +0 Noirmoutier - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju