Drugi najveći grad najveće države na svijetu smješten je na rijeci Nevi, na izlazu u Baltičko more. Tijekom povijesti često je mijenjao ime, pa je bio poznat kao Petrograd i Lenjingrad, a današnje mu ime Sankt Peterburg zvučno odjekuje na ljestvicama najljepših svjetskih gradova. Što ga čini toliko lijepim?

Mladić među gradovima

Ljepota Sankt Peterburga djelomično proizlazi i iz činjenice da je riječ o relativno mladom gradu, nastalom početkom 18. stoljeća. Na prostoru na kojem se nalazi, nekada je bila Ingrija, švedska pokrajina koju je osvojio car Petar I. Veliki. On je 1703. osnovao grad koji je više od 200 godina, prema njegovoj odluci, bio glavni grad Ruskog Carstva. Nakon Ruske revolucije, prijestolnica je vraćena u Moskvu. Činjenica da je nastao u 18. stoljeću, vidljiva je u novijoj arhitekturi.

Brojanje fontana u ruskom Versaillesu

Iako je Sankt Peterburg četvrti po veličini grad Europe, lako je izdvojiti nekoliko najljepših atrakcija koje je svakako potrebno obići. Peterhof je jedna od njih. Riječ je o kompleksu palača i parkova Petra Velikog, koji je nastao po uzoru na slavni Versailles, pa ga i zovu ruskim Versaillesom. Vrtovima dominiraju fontane kojih ima više od 170, a cjelokupni kompleks najvjernije je svjedočanstvo državne i internacionalne kulture jer su na njemu radili arhitekti i umjetnici iz cijelog svijeta.

Šetnja oko najuočljivije crkve

Na razglednicama iz Moskve, često se nalazi katedrala o kojoj legenda govori da je nakon njezinog završetka Ivan Grozni dao oslijepiti graditelja kako ne bi napravio ništa ljepše. Crkva Kristova Uskrsnuća u Sankt Peterburgu izgledom podsjeća na ovu, a sagrađena je na mjestu gdje je ubijen Aleksandar II. Ova je pravoslavna crkva pravi primjer ruske arhitekture i jedna od glavnih znamenitosti grada. Njezina povijest je burna i zanimljiva budući da je služila raznim namjenama, a u nekim je događanjima i uništena. Danas je otvorena kao Nacionalni povijesni muzej.

 

Toplina umjetnosti u Zimskom dvorcu

S više od 3 milijuna primjeraka svjetske i ruske umjetnosti, Muzej Ermitaž jedan je od najbogatijih muzeja na svijetu. Među njima se nalaze i djela poznatih svjetskih umjetnika poput Michelangela, Van Gogha i Picassa, a za potpuni obilazak i promatranje svakog primjerka, trebalo bi vam nekoliko godina. Vi za njega rezervirajte barem 2-3 sata.

Na valovima Neve

Sankt Peterburg je grad brojnih kanala, a i mostova koji čine grad čarobnim mjestom. Turistima se nude ture gdje će vas odvesti brodom po peterburškim kanalima, što je idealna prilika da Sankt Peterburg vidite i iz drugog kuta. Iz te, šire perspektive još je jasnije o kakvom je biseru riječ i zašto se nalazi na popisu najljepših svjetskih gradova.

U ovom drugom po veličini ruskom gradu nemoguće je nabrojiti sve što u njemu vrijedi vidjeti, no ove stvari ne možete zaobići. Planirate li jednog dana posjetiti Sankt Peterburg, razmislite o putovanju u veljači sljedeće godine jer trenutno su u ponudi avionske karte iz Budimpešte za 40 eura. Imajte na umu da za posjet Rusiji trebate vizu.