Za početak želim reći da je ovo jedno od najrelaksiranijih putovanja na kojima sam bila. Hedonizam u doslovnom smislu riječi. Odmorila sam i dušu i tijelo. Ako i vi želite taj osjećaj, Slovenija mora obavezno biti na vašoj listi destinacija

Dolenjske toplice

Prve u nizu bile su Dolenjske toplice, Hotel Balnea, kojem je svjetska turistička internetska stranica Tripadvisor, na temelju mišljenja i ocjena gostiju, dodijelila prestižnu nagradu za izvornost. Ovu činjenicu samo mogu potvrditi, jer od trenutka kad smo stupili u ovaj hotel, tretirani smo kao kraljevi. Od šampanjca, koji nas je dočekao kao piće dobrodošlice, preko prostranih klimatiziranih soba, opremljenih doslovno svim stvarima koje su potrebne za potpuno uživanje, samog wellness-centra koji uključuje vanjske i unutarnje bazene s termalnom vodom, sauna, masaža, tretmana za lice i tijelo, i prefinom hranom.

Spa u Sloveniji - 3 (Foto: Tihana Topčić/PR)

Terme Laško

Sljedeće na popisu bile su nam Terme Laško, Hotel Thermana Park, najnoviji i najluksuzniji hotel u termama, smješten na samoj rijeci Savinji, samo 15-ak minuta hoda od centra grada Laško. Posebnost je hotela ta što se može iskusiti ajurvedski način života, pa smo tako isprobali autentični ajurvedski ručak, ajurvedskog kuhara iz Indije, Sonia. Svakako nešto novo, zanimljivo i zdravo. Uz finu hranu, terme nude pravo uživanje u wellnessu.

S obzirom na to da je prva asocijacija na grad Laško upravo pivo, u termama su razvili vlastitu priču o pivu. Takvu koja hrani i njeguje kožu, puni ju vitaminima i zadržava njezinu vitalnost. Nešto što ne smijete propustiti jest pivska masaža koju možete doživjeti samo u Termama Laško. Ako želite plivati u termalnoj vodi, uživat ćete u beskrajnom vodenom zadovoljstvu pod staklenom kupolom ili se samo opustiti u raznovrsnim saunama, ili pak uputiti u šetnju po energijskim točkama uz stručnog vodiča.

Spa u Sloveniji - 11 (Foto: Tihana Topčić/PR)Kada ste već u Laškom, nikako ne smijete propustiti gastroponudu Restorana Pavus, smještenog u dvorcu Laško, s kojeg se pruža najljepši pogled na grad. Intimni restoran nudi lokalnu, sezonsku, kreativnu kuhinju chefa Marka Pavčnika.
 

Moravske toplice

Moravske toplice oduševile su nas ručkom na kojem smo uživali u specijalitetima Hotela Livada te se oduševili modernom verzijom prekmurske gibanice chefa Danila Kozara. Nakon što smo zadovoljili nepce, došlo je vrijeme da se smjestimo i to u očaravajućim novim kućicama, u prekmurskom selu Ajda. Moderne kućice prekrivene su slamom i obogaćene drvom, koje im pruža prirodnu prozračnost i toplinu, dok veliki stakleni prozori u njih donose obilje svjetlosti. Kućice su u neposrednoj blizini kupališnog kompleksa Terme 3000. Budući da su okružene zelenilom, omogućit će vam savršeno opuštanje u prirodi. U kućicama ćete imati priliku isprobati san na jastucima ispunjenim sušenom heljdom. Priznajem, nikad bolji san nisam imala. 

Spa u Sloveniji - 18 (Foto: Tihana Topčić/PR)

Ali prije nego što usnete u san, morate isprobati čari wellnessa koje nude Terme 3000. Od crne termomineralne vode, masaža, sauna, bazena sa termalnom vodom. Nema čega nema!
Naravno, ne bismo mi bili mi da u okolici ne nađemo vrhunski restoran. Samo 15-ak min vožnje od termi, u Murskoj Soboti, nalazi se Restoran Rajh, koji vodi već četvrta generacija obitelji Rajh i svakako je nešto što ne smijete zaobići, pogotovo ako ste veliki gurman. Ali i ako niste, nakon što isprobate ove specijalitete, postat ćete. 

Rimske terme

Zadnja stanica u ovoj spa-turi, predivne su Rimske terme koje se nalaze na jednom od najljepših mjesta u Sloveniji, Rimskim toplicama, kojima ruku pod ruku koračaju bogata tradicija i suvremene turističke usluge. Smještene su na idiličnoj lokaciji, odakle se možete prošetati po netaknutoj prirodi i razgledati prekrasnu okolicu. Termalna voda ovdje je jedna od najljekovitijih u Sloveniji. Osim što se kupate u njoj, možete ju i piti, dapače, preporučljivo je.

Spa u Sloveniji - 9 (Foto: Tihana Topčić/PR)U ovim termama uistinu ćete iskusiti užitke starih Rimljana. Od bazena koji su osmišljeni po uzoru na rimska kupališta, ispunjenih ljekovitom termalnom vodom, Zemlje sauna (rimska, finska, turska i infracrvena), autentičnih kamenih kupelji iz rimskih vremena, do raznih tretmana za njegu lica i tijela. Ovakav stil života podrazumijeva i uživanje u hrani, pa tako u restoranima Rimskih termi možete uživati u suvremeno pripremljenim jelima obogaćenima bogatom kulinarskom tradicijom.

Mi smo ovoga puta uživali u gala večeri Restorana Sofija, u kojem spajaju najbolja domaća jela s odabranim okusima međunarodne kuhinje. Gurmanske užitke zaokružuju vrhunska vina iz svih slovenskih vinorodnih pokrajina.

U samoj blizini termi, 10-ak minuta lijepe šetnje kroz prirodu, preporučujem da posjetite Aškerčevo domaćinstvo i nagradite nepce finim domaćim sirevima.

Za kraj vam mogu poručiti samo ovo: Ako se želite riješiti stresa i umora, ispuniti svoj život pozitivnom energijom, dovesti tijelo i duh u ravnotežu, živjeti u harmoniji, uputite se u bar jednu od ovih navedenih destinacija! ;)