Čuva li se na ispravan način, med ima neograničen rok trajanja. Najstariji jestivi med stariji je od tri tisuće godina, a pronađen je u Tutankamonovoj grobnici. Iako se neće pokvariti, ipak nakon nekog vremena gubi ljekovita svojstva; stoga i pčelari upozoravaju: "Med nema vijek trajanja, ali potrošite ga u roku od dvije godine."

Med je prirodni lijek koji se od davnina koristi diljem svijeta za ublažavanje tegoba i bolesti, služi kao hrana i zaslađivač, a zanimljivo je da niti jedan nema potpuno jednak sastav. Ovisno o kraju i godišnjem dobu, kao i izvoru slatkih sokova, variraju minerali, vitamini, flavonoidi, proteini…

Jedinstveni prirodni koktel može sadržavati i više od 180 različitih tvari koje štite od gripe i prehlade, dižu imunitet, pomažu u liječenju opeklina, bolesti živčanog sustava, očiju, dišnih i probavnih organa te anemije. Budući da med sadrži antioksidanse koji sprječavaju nastajanje krvnih ugrušaka, smanjuje se i rizik od srčanih te moždanih udara. Prema istraživanjima, ljudi koji svakodnevno uzimaju po jednu veliku žlicu meda žive dulje.

Jača imunitet i izdržljivost

Med se brzo i lako probavlja te daje potrebnu energiju, zbog čega je omiljena namirnica i izvor snage sportaša. Osim toga, za razliku od šećera, sadrži i proteine koji izgrađuju mišiće. Drevni atletičari medom i suhim smokvama opskrbljivali su zalihe energije prije natjecanja na duge pruge, a i danas ga koriste trkači i biciklisti na utrkama. Osim pogonskog goriva za iscrpljujuće treninge, med ubrzava oporavak i sprječava rizik od upala te gradi imunitet.

U dodiru s nekvalietnim metalom med gubi na kvaliteti - zato se koriste drvene žlice. U dodiru s nekvalietnim metalom med gubi na kvaliteti - zato se koriste drvene žlice. (Foto: Getty Images)

Saveznik mršavljenja

Med je mješavina fruktoze i glukoze, slađi je od šećera, a kad je riječ o kalorijama – ima ih približno jednako kao i šećer. No viši postotak fruktoze od šećera rezultira niskim glikemijskim indeksom, što znači da se razina šećera u krvi podiže sporije. Zbog toga se smanjuje želja za slatkišima i brzom hranom, a ako se koristi umjereno, pomaže u skidanju kilograma. Osim toga, ima i umirujuće djelovanje, pa je lakše podnijeti razdoblje bez omiljene hrane.

Diže raspoloženje

Ako ste bezvoljni i loše spavate, med bi također mogao pomoći. Toplo mlijeko sa žlicom meda provjerena je formula. Kalcij i bjelančevine iz mlijeka na tijelo imaju umirujuće djelovanje. Kalcij pridonosi opuštanju muskulature i živaca. Tko ovoj kombinaciji doda bademe i cimet, potaknut će proizvodnju melatonina, hormona za spavanje.

Brazilski orah Hrana i piće Lijek, ali i otrov: Orah koji popravlja raspoloženje, jača mišiće i spašava od nesanice

Pomaže protiv žgaravice

U kombinaciji s lanenim sjemenkama i suhim šljivama med potiče probavu, a ubrzat će je i jednostavan napitak od mlake vode. Pomiješajte žličicu meda s mlakom vodom i popijte je natašte. Takav „koktel“ smiruje želučane tegobe i pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Patite li od žgaravice, napitak popijte dva sata prije jela.

Smiruje mamurluk 

Ako ste popili koju previše i probudili se mamurni, sjetite se meda, koji zahvaljujući fruktozi pomaže u sagorijevanju alkohola. Kombinirajte ga s đumbirom, koji smiruje želudac i ublažava mučninu, te bananama, koje opskrbljuju organizam kalijem i magnezijem, mineralima koji nedostaju kad pretjeramo s alkoholom.

Selo u koje turisti hrle iako nemaju tu ništa posebno za vidjeti Dugino selo u Indoneziji, Kampung Pelangi - 4 Dugino selo u Indoneziji, Kampung Pelangi - 5 Dugino selo u Indoneziji, Kampung Pelangi - 3 +1 Dugino selo u Indoneziji, Kampung Pelangi - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju