„Njoki četvrtkom, riba pekom, tripice u subotu“, otkriva stara narodna navike koje se Talijani u Rimu i dalje drže. Jedna od teorija otkriva da se ta izreka počela koristiti tijekom Drugog svjetskog rata, kada se zbog religijskih razloga petkom izbjegavalo meso. Provjerite i najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?

Kako bi se pripremilo za dan kad se jede samo riba i povrće, valja se opskrbiti konkretnijim obrokom dan ranije, a njoki su kao stvoreni za to.Tripice su na trpezi subotom jer su mesari tim danom odvajali bolje dijelove mesa za bogatije kupce. Ono što bi ostalo, a to bi često bile tripice, kupovali su oni koji si drugo nisu mogli priuštiti.

Prema tradiciji, nepce za njoke najbolje je pripremiti juhom koja se zbog karakterističnog razloga naziva stracciatella alla romana. Kako se u juhu dodaju jaja koja izgledaju kao komadići, a naziv juhe sugerira da se radi o malim krpicama – nije teško zaključiti otkuda inspiracija za naziv.

> Bezobrazno jednostavni: Brzi njoki neobičnog imena koje Talijani obožavaju

Osim jaja, u juhu ide i pileći temeljac, parmezan i semolina, krupica dobivena mljevenjem durum pšenice.

Njoki se pripremaju od krumpira koji se kuhaju u ljusci pa dok su još vrući pasiraju i nježno miješaju s brašnom.

Njoki Njoki (Foto: Getty Images)

Jaja se dodaju samo u slučaju da se radi veća količina tijesta. Tako Talijani dobivaju pahuljaste i lagane njoke, tako fine da im ne treba ništa drugo do umaka od rajčice i parmezana ili pecorina. Kako bi njoki upijali više umaka, talijanske none im rade rebrastu strukturu; to možete napraviti i vilicom tako da lagano pritisnete tijesto.

Česta pogreška: Zdrava zamjena za rižu koja postaje štetna ako se ne namoči prije pripreme Heljda - 1 Kolač od heljdina brašna Heljda - 3 +1 Heljda - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju