Recepata za punjene paprike ima koliko i kuharica koje ih spremaju i tu se uglavnom radi o receptima koji se vode „odokativnim“ sastojcima i metodama. Dodaj nešto više od pola kilograma mesa, malo riže, jedan luk, malo soli, malo papra, zalij rajčicom i gotovo! Ako vam je dosta ovakvih „malo ovog, malo onog“ naputaka, s ovim ćete receptom biti zadovoljni.

Činjenica je da nam ponekad ni prema točnim omjerima punjene paprike ne ispadaju onako kako smo zamislili i pitamo se u čemu je stvar? Sigurno radimo barem jednu od 5 grešaka zbog kojih nam punjene paprike ispadaju loše, nema druge.

Sastojci za 8-10 punjenih paprika

Za nadjev:

850 g mljevenog mesa (miješano junetina/svinjetina ili čista junetina)
150 g riže
1 jaje
1 veća glavica luka
2 režnja češnjaka
2 žličice soli
papar prema ukusu
mala vezica svježeg peršina
1 žličica slatke mljevene paprike

Za umak:

3-4 velike žlice ulja (da pokrije dno lonca u kojem ćete kuhati papriku)
2 velike žlice brašna
1 mali luk prerezan napola
700 ml pasirane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
1,5 l vode
2 prstohvata krupne morske soli
2 grančice svježeg celera
i na kraju prstohvat-dva smeđeg šećera

Priprema punjenih paprika:

  1. Operite i očistite paprike tako da im maknete peteljku i izvadite srce sa sjemenkama, pažljivo zarezujući uz samu peteljku kako vam rupa ne bi bila prevelika i kako vam nadjev pri ukuhavanju ne bi ispadao van. U slučaju da vam rupa na gornjem dijelu paprike ispadne malo veća, uvijek je možete zatvoriti ploškicom sirovog krumpira ili odrezanom peteljkom od paprike.
  2. Nasitno isjeckajte luk i češnjak te ga stavite pirjati na zagrijano ulje. Kad je luk postao lagano staklast, dodajte mu rižu i tostirajte je oko 2 minute. Ugasite i pustite da se luk i riža ohlade.
  3. Kad su se luk i riža ohladili, u većoj zdjeli pripremite nadjev, i to tako da izmiješate dobro sve sastojke. Prvo dobro izmiješajte meso, sol, papar, sjeckani peršin i jaje, potom dodajte rižu i luk. Sve dobro izmiješajte vilicom ili rukama (ne gnječite previše kako bi meso ostalo rastresito).
  4. Napravljenim nadjevom napunite paprike, ali ne sasvim do kraja kako bi meso i riža tijekom kuhanja imali mjesta za rast i kako vam paprike ne bi popucale. Ako vam slučajno ostane viška nadjeva, napravite nekoliko ćufti i skuhajte ih zajedno s paprikama.
  5. Napravite umak: na ulju popržite 2 velike žlice brašna s dvije polovice male glavice luka ili nekoliko kriški luka. Kad sve fino zamiriše, dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i zalijte hladnom vodom stalno miješajući. Dodajte i dva prstohvata krupne morske soli te pustite da umak zavrije na laganoj vatri.
  6. U umak dodajte napunjene paprike, dvije grančice svježeg celera, poklopite i pustite da se kuha na tihoj vatri najmanje 90 minuta (pa i duže do 2 sata). U sredini kuhanja dodajte malo koncentrata rajčice razmućenog s vrućom vodom da pojača okus, a na kraju kuhanja još prstohvat-dva smeđeg šećera.
  7. Poslužite uz pire-krumpir ili slani krumpir s maslacem i peršinom.

Sjemenke koje čine čudo za zdravlje, a koje je najbolje jesti mljevene Dodajte ih u smoothie Jedite krekere s raznim sjemenkama Dodajte ih u avokado tost +0 Lanene sjemenke se lakše probavljaju kada se jedu smljevene

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju