Grčki otok Ikarija u Egejskom moru proglašen je mjestom s najdugovječnijim europskim stanovništvom. Oko 7 tisuća stanovnika udiše čist morski zrak, hoda po brdovitom terenu, jede lokalno uzgojene namirnice i pije domaće vino te tako doprinose činjenici da u prosjeku žive i do deset godina duže od ostatka Europe. Vruće ljetne dane, pak, ne mogu zamisliti bez ove salate.

Grčka salata od krumpira i kuhanih jaja

Sastojci za 6 osoba:

700 grama crvenog krumpira
3 tvrdo kuhana jaja
400 grama svježe rukole
1 manja glavica zelene salate kristalke
100 grama svježe mente
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
1 žlica nasjeckanog svježeg mažurana
pola žlice celerovih sjemenki
malo nasjeckanog mladog luka za ukrašavanje
desetak tostiranih badema
sol i papar po želji

Priprema:

1. Skuhajte očišćeni krumpir narezan na četvrtine (ili veće komade) na umjerenoj temperaturi na štednjaku.


2. Ocijedite višak vode kad je krumpir kuhan, a preko vrućih komada posipajte celerove sjemenke. Ostavite da se krumpiri tako hlade barem sat vremena.

3. Pripremite dresing za salatu od ulja, octa, soli i papra te nasjeckanih listića mažurana pa većinu prelijte preko salate i tako pohranite u hladnjak da se dobro ohladi.

4. Prije posluživanja u salatu dodajte komadiće kristalke, rukole i mente i začinite s preostalim dresingom. Salati dodajte komadiće kuhanih jaja, badema i malo mladog luka. Dobar tek!