Mnogi od nas na sam spomen Afrike pomisle odmah na bijedu i siromaštvo. Pa iako je točno kako su mnogi dijelovi Afrike i dalje nerazvijeni, točno je i kako se na ovom kontinentu nalazi preko pedeset zemalja, a mnoge od njih itekako su vrijedne istraživanja. Stoga, vodimo vas u sedam zemalja Crnog kontinenta, a koju god od njih odlučite posjetiti – nećete požaliti.

Senegal

Smješten na vrhu zapadnog dijela Afrike, Senegal se diči čudesnim vidicima, prostranim nacionalnim parkovima, mnoštvom pješčanih plaža i s više od 500 kilometara obale za istraživanje. S obzirom na blizinu, isplati se skoknuti i do Zelenortskih otoka, ali i do otoka Mar Lodj, gdje obavezno trebate uzeti dalekozor i uživati u bezbrojnim vrstama ptica. A ako želite samo mirno plutati i odmarati se, s ružičastim jezerom Lac Rose teško je promašiti...

Senegal Senegal (Foto: Getty Images)

Tanzanija

Zemlja je dom Kilimandžara, jedne od najimpresivnijih svjetskih planina. Tako da, svi koji žele osjetiti zrak iznad 5 tisuća metara nadmorske visine, teško će pogriješiti dolaskom u Tanzaniju. Svi ostali, koji ne vole visine, ali obožavaju prirodu, mogu se zaputiti na najveće afričko jezero – Viktorija. Ipak, tamo budite oprezni, jer se slobodno šeću i plivaju nilski konji, životinje simpatične samo u crtanim filmovima.

Južnoafrička Republika

Iako je zemlja daleko od sinonima za sigurnost, posjet se isplati ako zbog ničeg drugog, onda zbog odlaska na safari. Riječ je o jednoj od najpopularnijih turističkih aktivnosti ovdje, pa iako znaju biti skupi, naći ćete i povoljne opcije. Primjerice, trodnevnu turu možete „uhvatiti“ za 2 tisuće kuna s uključenim smještajem i obrocima. Najposjećeniji nacionalni parovi omogućit će vam upoznavanje „velike petorke“, tj. lava, leoparda, nosoroga, slona i afričkog bivola.

Južnoafrička Republika Južnoafrička Republika (Foto: Getty Images)

Egipat

Sjeverna Afrika je mnogo više turistička od ostatka zemlje, što znači i više jeftinijih opcija. Boravak u pustinji nećete platiti previše, a tu su i razni hramovi, piramide, bogata povijest... Uglavnom, s Egiptom je nemoguće promašiti.

Namibija

Ukoliko su čudesne pješčane dine ono što vas zanima, zaputite se u Namibiju, jer u Sossuvleiju možete vidjeti najveće dine na svijetu. Najviši vrh zove se „Big Daddy“, a do njega se svatko prosječne kondicije popne bez problema. Impresivan je i Dead Vlei, u kojem se nalaze tisuću godina osušena stabla usred pustinje. Naravno, ako tražite avanturu, predlažemo posjetu kanjonu Fish River, koji je nakon Velikog kanjona – drugi najveći na svijetu.

Namibija Namibija (Foto: Getty Images)

Malavi

Jezero Malavi (jednako se zove kao i država) nudi apsolutni mir i sunce, i sve to bez prevelike gužve. Nalazi se i na listi UNESCO – ove Svjetske baštine, a u njemu se nalazi najrazličitiji izbor riba na svijetu, tako da je ovdje ronjenje čisti užitak. Također, oko jezera se nalaze i raznorazne druge životinje, tako da nije iznenađujuće vidjeti nilskog konja, pavijana, rijetke ptice...

Gabon

Čak 80 posto površine Gabona prekriveno je šumama, tako da nije ni čudo kako časopis National Geographic ovu zemlju naziva – rajem. Preporuka je svakako posjetiti nacionalni park Crystal Mountains koji ima jednu od najvećih bio raznolikosti na svijetu, uključujući i najveći broj vrsta leptira.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju