Slančev Brjag ili u prijevodu s bugarskog "sunčana plaža" jedno je od najvećih i najpopularnijih bugarskih ljetovališta na Crnom moru. Riječ je o mjestu koje obuhvaća pet kilometara dugu pješčanu plažu – na nekim mjestima i po sto metara široku – u zaljevu između Svetog Vlasa i Nesebara.


Ljetovalište je izgrađeno krajem pedesetih godina prošlog stoljeća na prostoru koji su neki nazivali nesebarska pustinja zbog velike količine pijeska. Tijekom izgradnje taj je prostor pošumljen te je zasađeno 300.000 crnogoričnih i listopadnih stabala, više od 700.000 grmova i mnoštvo cvijeća.


Slančev Brjag originalno je izgrađen kao vikend-destinacija za bugarsko stanovništvo, a tijekom svojeg postojanja se širila te postala popularna i izvan okvira te države. Danas je posebice omiljena među Britancima, koji su uvijek u potrazi za sunčanim mjestima na kojima njihova funta vrijedi više.


Tamo se može naći velik broj hotela i privatnih apartmana za svaki ukus i s cijenama već od 19 eura po noćenju i osobi.

Jeftinije nego u Hrvatskoj

Jedno od najvećih prednosti bugarskih ljetovališta je niska cijena hrane i pića. Prema podacima na internetskoj stranici Numbeo, prosječna cijena pole litre domaćeg piva u restoranu u Slančev Brjagu iznosi 1,58 eura, a za istu količinu piva u trgovini potrošit ćete tek 0,64 eura.

Slančev Brjag, Bugarska Slančev Brjag, Bugarska (Foto: Shutterstock)

Šalicu cappuccina u bugarskom ljetovalištu platit ćete jedan euro, a obrok od tri slijeda u restoranu za dvije osobe oko 28 eura. I u idealnom slučaju cijene su to koje su barem 30 posto jeftinije nego na hrvatskoj obali u jeku ljetne sezone.

Zahvaljujući niskotarifnim zrakoplovnim kompanijama poput Ryanaira,  iz Zagreba u glavni grad Bugarske  možete doći za otprilike 1,5 sati i 20-ak eura (u jednom smjeru). U Sofiji su vam pak na raspolaganju brojni autobusi i vlakovi koji će vas za otprilike isti iznos dovesti na obalu Crnog mora.

Što raditi i vidjeti u Slančevu Brjagu?

U Slančevu Brjagu možete uživati u klasičnim ljetnim aktivnostima poput kupanja i sunčanja. Temperatura mora u ljetnim mjesecima doseže oko 26 Celzijevih stupnjeva, a na raspolaganju su vam i dva tematska vodena parka s brojnim bazenima.

Nađete li se u blizini, svakako se isplati posjetiti Nesebar, čija je stara jezgra upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Uživajte u prelijepoj arhitekturi toga grada, koji mnogi nazivaju biserom Crnog mora – od utvrđenih zidina na ulazu u stari grad do crkve Gospe Nježne, sv. Ivana Krstitelja ili crkve sv. Stjepana.

Divna arhitektura Nesebara u Bugarskoj Divna arhitektura Nesebara u Bugarskoj (Foto: Shutterstock)

Tijekom ljeta ovdje se održavaju i različiti sportski turniri na plaži, glazbena i kulturna događanja koja će zaintrigirati sva čula bez obzira na vaše godine. Najbolje će se pak provesti partijaneri. Slančev Brjag u ljetnim mjesecima ima bogat noćni život i broji stotinjak kafića i noćnih klubova, zbog čega ga često nazivaju i bugarskom Ibizom.

Najviše za vašu lovu u Europi: Mjesta s najnižim cijenama hrane i smještaja za ljetni odmor Sunčana plaža Madeira - 5 Madeira - 4 +1 Madeira - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju