Sastojci za varivo:
3-4 kobasice (po želji)
300 grama zelene leće
300 grama špinata (može i smrznutog)
1 veliki luk
4 češnja češnjaka
3 stapke celera
4 do 5 mrkvi srednje veličine
100 ml crvenog vina
800 ml pilećeg ili junećeg temeljca
1-2 lovorovog lista
1 žlica osušenog mažurana
3 žlice kečapa
malo biljnog ulja
malo vinskog octa
sol i papar
svježi peršin

Priprema:
1. Napunite kuhalo za vodu i pustite da se voda ugrije.

2. Na malo zagrijanog biljnog ulja nježno popržite kobasice narezane na kriške. Kad porumene, izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.

3. Isperite leću u hladnoj vodi dva ili tri puta, odstranite sve eventualne nečistoće iz zrnja i stavite ga kuhati u lonac s 600 ml vruće vode (iz kuhala). Kuhajte leću na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje.

4. Narežite luk na sitne kockice, očistite i nasjeckajte češnjak, pa ih popržite na masnoći na kojoj ste pirjali kobasice. Kad luk postane proziran, u tavu dodajte crveno vino i kuhajte minutu ili dvije.

Kobasice možete ostaviti u komadu i skuhati ih zajedno s lećom (Foto: stockfood)



5. Ako vam temeljac nije topao, ugrijte na nakratko u mikrovalnoj pećnici, pa dodajte luku i vinu. Sve zajedno izlijte u lonac s lećom.

6. Varivu dodajte komadiće celera i mrkve, začinite s mažuranom i pustite da se svi sastojci sažmu.

7. Dodajte popržene komadiće kobasica, sol i papar po želji.

8. Kuhajte varivo još otprilike desetak minuta, uz povremeno miješanje, dok se leća ne skuha, a povrće ne omekša.

9. Dodajte špinat i kečap. Provjerite okus i doradite ga prema željama. Dodajte nasjeckani peršin.

10. Varivo poslužite toplo uz kriške kruha od cjelovitih žitarica i nešto maslaca. Dobar tek!