Orahnjača s karamelom

Sastojci:

Tijesto:

1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
40 dag oštrog brašna
8 dag maslaca
8 dag šećera
2 žumanjka
Prstohvat soli
Limunova korica
2-3 dl mlijeka

Postupak:

1. Kvasac razmutimo s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka.

2. Ostavimo da se digne.

3. Brašno prosijemo i dodamo uzdignuti kvasac, dolijemo preostalo mlako mlijeko, šećer, prstohvat soli, žumanjke, rastopljeni maslac i limunovu koricu.

4. Tijesto zamijesimo i tučemo kuhačom sve dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače.

5. Ostavimo na toplom da se diže cca 30 minuta.

Nadjev:


20 dag šećera
2,5 dl mlijeka
70 dag mljevenih oraha
6 dag čokolade
Žlica meda

Postupak:

1. Za nadjev šećer karameliziramo tako da ga pržimo u suhoj posudi dok ne postane tamnožute boje.

2. Zalijemo ga mlijekom, prokuhamo i maknemo s vatre.

3. Dodamo mljevene orahe i med.

4. Dobro promiješamo da se sve sjedini.

5. Tijesto lagano premijesimo i razvaljamo u jedan list prema duljini kalupa te ga premažemo nadjevom.

6. Orahnjaču savijemo s obiju strana do sredine i stavimo u namašćen i pobrašnjen lim.

7. Ostavimo tako da se diže cca 45 minuta.

8. Prije pečenja orahnjaču premažemo žumanjkom.

9. Pečemo na 180 C cca 1 sat.

Još Tihaninih recepata i priča s putovanja potražite na njenom blogu I am Tihana, Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.