1. Zlatna zmija (bothrops insularis) glavna je stanovnica otoka Ilha de Queimada Grande u brazilskim teritorijalnim vodama. Iako naraste tek do 115 centimetara duljine, jedan njezin ugriz može izazvati zatajenje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, crijevno krvarenje i na kraju smrt.

2. Medicinski stručnjaci vjeruju da se otrov zlatne zmije može iskoristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka.

3. Na otoku živi od dvije do četiri tisuće zmija, otprilike jedna za svaki četvorni metar, a kako je otok nenaseljen od 1920. godine, ovi grabežljivci najčešće love ptice. Zlatne zmije su se prilagodile, te su naučile puzati po drveću kako bi se prikrale pticama koje slete u krošnje drveća.

>> Traži se: Čovjek kojeg ne mogu uhvatiti najbolji lovci na svijetu

4. Brazilska vlada kažnjava sve ekspedicije na Otok zmija, a krivolovci koji uspiju neprimijećeno pristati love zmije i prodaju ih na crnom tržištu za nekoliko tisuća dolara po komadu.

5. Sir Thomas Cavendish je bio poznati engleski istraživač iz 16. stoljeća koji je svoj plijen s putovanja sakrio negdje u blizini brazilske obale kako bi ga zaštitio od progonitelja. Pretpostavlja se da je to učinio upravo na ovom otoku, i da blago još uvijek čeka svojeg vlasnika.Potraga za blagom: Otok zmija ime je televizijskog programa Discovery Channela koji prati ekspediciju stručnjaka na ovo zabranjeno mjesto kako bi pronašli izgubljeno blago Inka, a na programu će se naći od 15. rujna, utorkom u 20 sati.