Renesansni dvorac Chambord monumentalno je zdanje smješteno u dolini rijeke Loire u francuskom departmanu Loir-et-Char. Izgrađen je u 16. stoljeću kao lovačka kućica francuskog kralja Franje I., a s obzirom na to da mu je bio cilj demonstrirati njegovo bogatstvo i moć, broji čak 440 soba.

Dvorac karakteriziraju kružni tornjevi, spektakularni dimnjaci te osebujni tavanski prozori, a vjeruje se da ju je djelomično projektirao talijanski majstor Leonarda da Vinci, koji je u to vrijeme živio u Francuskoj. Dvorac je od 1981. godine upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi.

Uz ovu spektakularnu građevinu nalazi se podjednako impresivan vrt na sjevernoj strani, koji se prostire na 6,5 hektara te je otprilike pet puta veći nego park Zrinjevac u Zagrebu.

Hotel Grad Otočec - 6 Putovanja Dvorac na otočiću u kojem dan počinje - i završava mjehurićima

Da bi se preuredio prema originalnim skicama, bilo je potrebno detaljno istražiti povijesne izvore, što je trajalo čak 14 godina.

U renovaciju je utrošeno oko 3,5 milijuna eura, a plaćeno je iz džepa američkog milijardera i filantropa Stephena A. Schwarzmana, koji je želio povratiti stari sjaj tom zdanju.

U sklopu vrta posađeno je 600 stabala, 800 grmova, 200 ružičnjaka, više od 15.000 biljaka i 18.874 četvornih metara livade.

Ne treba ni spominjati kako su vrtovi i dvorac Chambord iznimno posjećene turističke atrakcije u Francuskoj, a cijena ulaznice iznosi oko stotinu kuna po osobi i danu.

Zavirite u naše fotogaleriju i uživajte u zapanjujućim kadrovima francuskog dvorca u dolini rijeke Loire.

Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura Noirmoutier - 1 Noirmoutier - 4 +0 Noirmoutier - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju