MIT 1: Konzervirana hrana sadrži konzervanse

Riječ konzerva potječe od lat. conservare, što znači 'očuvati, sačuvati'. Stoga je svrha konzerviranja upravo to – očuvanje namirnice i svih njezinih zdravih sastojaka te sprječavanje kvarenja.

''Sličnost riječi konzerva i konzervans može pogrešno navesti na zaključak da se u konzervama nužno nalaze konzervansi, tj. razna kemijska sredstva koja produljuju trajnost hrani, a zbog kojih se smanjuje njezina nutritivna vrijednost. Međutim, konzerviranje je moguće i procesom termičke sterilizacije kojim se uništavaju svi štetni mikroorganizmi te se zatim te ohlađene sterilizirane namirnice čuvaju kao trajne'', objašnjava lingvistica Anđelka Ilinović.

Dakle, konzervirana hrana ne sadrži nužno konzervanse ili druge aditive, njihova se trajnost postiže termičkom obradom na temperaturama iznad 100 °C stupnjeva u hermetički zatvorenoj limenci.

MIT 2: Konzerviranjem se gube nutritivne vrijednosti namirnica

Suprotno mišljenju da se pri konzerviranju hrane gube znatne količine nutritivnih vrijednosti, u stvarnosti većeg odstupanja od svježih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti pripremiti svježu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.

Konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama, dok su primjerice fileti tune bogati bjelančevinama. Eva jadranska sardina priprema se tradicionalnim postupkom i prelijeva se biljnim ili maslinovim uljem, uz dodatak soli, bez konzervansa. Na taj način riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcij i omega-3 masne kiseline.

MIT 3: Metalna ambalaža nije ekološki prihvatljiva

Pakiranje je jedan od važnijih procesa koji utječu na održavanje kvalitete hrane na putu od mora ili polja do kuhinje, a konzerva u ovom slučaju čuva prehrambene proizvode koji se brzo kvare i teško podnose transport. Na taj način namirnice poput ribe postaju rasprostranjen prehrambeni proizvod i u područjima za koja nisu karakteristična.

Metalna se ambalaža, kao i plastična može odlagati u posebne spremnike, što omogućava mogućnost njezina višestrukog recikliranja.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju