Ajmo realno, ako pčele ne opraše svo ono silno voće i povrće - od čega ćemo mi ljudi živjeti? Neće rajčice, jabuke, jagode, paprike i ostalo voće i povrće rasti bez da ih svakodnevno posjećuju pčelice Maje! Stoga ljudi, slijedite ovih sedam jednostavnih savjeta i učinite barem toliko malo kako bismo sačuvali pčele. Jer stvarno ih trebamo.

Posadite ili posijte nešto
Bilo da živite u gradu ili selu, okruženi ste pčelama iako toga niste u potpunosti svjesni. Dovoljno je da na prozorsku dasku posadite jedan cvijet i tako pčelama date površinu na koju će one svakodnevno dolaziti i kupiti pelud. Isto tako možete kupiti nekoliko jesenskih lukovica koje ćete zasaditi u park ispred svoje zgrade i koje će onda procvasti u rano proljeće, a pčele će ga već pronaći.


Smanjite upotrebu pesticida i kemikalija
Velika je vjerojatnost da naša ovisnost o kemikalijama uzrokuju propadanje pčelinjih zajednica. Organska i ekološka poljoprivreda jedini su oblik poljoprivrede koji ne šteti i ne ubija pčele. Prekomjerna upotreba pesticida dovodi do toga da pčele ugibaju na biljkama koje bez njih nikako ne mogu.

Izradite „hotel“ za pčele
Dovoljno je da zavežete busen trstike i objesite ga o obližnje drvo i ubrzo će se u njemu nastaniti pčele soliteri koje ne žive u pčelinjim zajednicama nego same, ali su isto tako važne za oprašivanje. Pčela ima mnogo vrsta i mnoge od njih gnijezde se u šupljem drveću, lišću, češerima… Bino je da su hoteli za pčele izrađeni od prirodnih materijala i da nisu ničime tretirani.


Registrirajte svoj hotel
Postoji nekoliko udruga koje voze svoje hotele po zemlji kako bi proširile zajednicu divljih pčela. Proguglajte i registrirajte svoj snop trstike i nastanite ga divljim pčelama soliterkama.

Kupujte med lokalnih proizvođača
Vrlo je važno da kupujete domaći med. Zašto? Zato jer time potičete daljnju proizvodnju, i proizvođači meda mogu ulagati dalje u opremu i zaštitu pčela.

Podignite glas za zaštitu pčela
Iskoristite svoje pravo glasa i ustanite za njih čiji glas se ne čuje. Ako ste u mogućnosti recite nešto o pčelama i njihovom doprinosu za naš planet. Vratite uslugu na taj način.

Učite
Najviše ćete pomoći pčelama tako da naučite da im više nikada ne naudite, kao i da naučite kako da živite u zajednici s njima. Pitanja zaštite okoliša, smanjenja i održiva upotreba pesticida, održiva i ekološka poljoprivreda su teme o kojima treba puno učiti i na taj način pomoći pčelama. I ljudima...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju