Kako biste spriječili presušivanje pileta, poslužite se savjetom britanskog chefa Gordona Ramseyja. On savjetuje punjenje pileta nadjevom koji će uz to jelu dati dodatni okus.

Za nadjev vam je potrebno:

1 par začinjenih kobasica poput choriza
1-2 luka
3-4 češnja češnjaka
1 manja konzerva bijelog graha
par grančica timijana
sol i papar po želji
maslinovo ulje po želji
7-8 sušenih rajčica u maslinovom ulju
1 limun
400 ml bijelog vina
1 čajna žličica slatke paprike

Priprema:

1. Narežite kobasice na sitne komade i prepržite ih na tavi, na umjernoj temperaturi. Dodajte malo maslinova ulja po želji.

2. Narežite luk i češnjak te stavite pirjati zajedno s kobasicama.

3. U smjesu dodajte malo timijana te konzervu bijelog graha. Posolite i popaprite po želji.

4. Na kraju pirjanja ubacite sušene rajčice u maslinovom ulju.

5. Smjesu utisnite u očišćeno pile koje ste prije toga lagano posolili i popaprili. Na otvor stavite oprani organski limun, koji će spriječiti curenje nadjeva.

6. Pile položite u duboki lim za pečenje na čije ste dno ulili jednake količine bijelog vina i vode, te nekoliko grančica timijana.

Ova tekućina će vlažiti pile tijekom pečenja i zajamčiti vam sočnost mesa na kraju pečenja.

7. Preko pileta utrljajte sol i papar, malo slatke paprika i maslinovo ulje.

Aluminijskom folijom prekrijte lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta.

8. Po isteku tog vremena skinite foliju s lima za pečenje i vratite pile u pećnicu da se peče još trideset minuta na istoj temperaturi kako biste dobili hrskavu koricu.

9. U tekućinu s dna lima za pečenje iscijedite pečeni limun pa iskoristite kao umak za meso.

10. Poslužite piletinu toplu s nadjevom i salatom po želji. Dobar tek!

U videu Gordona Ramseya pogledajte postupak pripreme hrskavog i sočnog pečenog pileta bez podlijevanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju